IFK Simrishamn vann Kamratcupen

0
467
IFK Simrishamns segrande lag i Kamratcupen 2023.
IFK Simrishamns segrande lag i Kamratcupen 2023.

Efter några års uppehåll har Kamratcupen i futsal färdigspelats under årets första vecka. Arrangörsklubben IFK Simrishamn la ner många ideella arbetstimmar för att få till stånd den populära cupen och bästa belöningen blev såklart att själva få höja segerpokalen efter finalvinsten över Gärsnäs AIS. Bra gjort Simpan, i dubbel bemärkelse! Visste du förresten att futsal grundades i Uruguay redan 1930 av idrottsprofessorn Juan Carlos Ceriani. Han ville hitta ett alternativ att spela boll i de överbefolkade sydamerikanska storstäderna med brist på fotbollsplaner. Ordet futsal kommer från spanskan/portugisiskan och betyder fotboll (fut) och hall (sal).

Efter det att 16 lag anmält sig och lottningen var gjord drog sig det ena av IFK Simrishamns lag ur och ersattes av Spjutstorps IF. Detsamma gällde Gärsnäs AIS ena lag men istället för att låta Gärsnäs plats vara vakant i grupp 4 fick Branteviks IF en andra chans efter att först ha missat slutspelsavancemang under första dagens gruppspel. Att fokusera på endast ett lag visade sig vara ett vinnande koncept då både IFK Simrishamn och Gärsnäs AIS alltså möttes i finalen och där Simrishamn var starkast. Finalsegern skrevs till 4-1 efter genomgående stabila insatser under cupen. I matchen om tredje pris vann Tomelilla IF över Ystads IF FF med 3-0.

Inför årets Kamratcupen tippade Österlensport följande lag till semifinal: Ystads IF FF, Tomelilla IF 1, IFK Simrishamn 1 och FC Plisat. Tre av fyra gick in men en av förhandsfavoriterna, det sistnämnda, tog sig inte ens till slutspel (slutade sist i grupp 1) vilket var en missräkning, inte minst för Plisat själva.

Finaldagens resultat

Kamratcupen resultat 2023

Kamratcupens All-Star team 2023

Målvakt: Max Jansson, Tomelilla IF.
Utespelare: Fredrik Hansson, IFK Simrishamn.
Utespelare: Mikael Lindström IFK Simrishamn.
Utespelare: Malte Mattisson Ystads IF FF.
Utespelare: Hugo Ingvarsson Gärsnäs AIS.

Skytteligan vanns av Anton Persson och Mikael Lindström som vardera gjorde sex mål och som båda representerar IFK Simrishamn.

Steg i rätt riktning trots att flera lokala föreningar saknades

Fullsatta läktare i dagarna tre. En futsalcup i sydöstra Skåne efter jul- och nyårsfirande lockar uppenbarligen publiken. Men många av de lokala föreningarna saknades på planen; Rörums SK, Smedstorps IF, Kiviks AIF, Brösarps IF, Gröstorps IF, Baskemölla IF, IFK Ystad, Hammenhögs IF, Svenstorps IF – ja, listan på föreningar som tidigare år deltagit i Kamratcupen kan göras ännu längre. Varför lockas inte fler lokala föreningar att delta? Räknar vi bort föreningar med två anmälda lag var det endast tio föreningar som deltog i årets cup. Är det cupens omläggning från five a side till futsal som minskat intresset? Till viss del, ja. Eller åren av pandemi? Definitivt. Är anmälningsavgiften för hög? 1200 spänn per lag, nej skulle inte tro det. Skaderisk? Förvisso en faktor. Enligt Skåneboll har 35 arrangörer sökt tillstånd att arrangera olika futsalcuper 2022/2023. Är utbudet av cuper för stort i Skåne?

Vad tror du, och framförallt hur ska fler lokala föreningar lockas att ställa upp vilket ju är en förutsättning för att populära Kamratcupen ska leva vidare? Oavsett så var årets nystart av Kamratcupen ett steg i rätt riktning. Och framförallt, cupen blev av! 10 föreningar engagerade sig, 16 lag (egentligen 15) deltog, publiken fyllde Korsavadshallen under tre dagar, domarna märktes knappt = bra, kioskpersonalen langade fika och hamburgare och arrangemanget flöt som vanligt på utan problem. Ser vi fler anmälda lag till nästa års Kamratcupen? Jag hoppas och tror det.