Sveriges 05:or straffade Österrikes på Sandskogens IP

0
626
Matteo Perez Vinlöf satte Sveriges sjätte straff vilket innebar seger med 8-7.

Lördagens fotbollslandskamp på Sandskogens IP i Ystad mellan Sveriges och Österrikes 17-åringar slutade 2-2 efter full tid. För att kora en vinnare tillämpades straffar. Tvärsäkra straffar och en målvaktsräddning senare stod de blågula som segrare med 8-7 inför 552 betalande.

Förbundskapten Mirza Jelecáks första match

Till matchen som ingick i en fyrnationsturnering hade helt nye förbundskaptenen Mirza Jelecák (detta var hans första match) tagit ut 18 spelare. Startelvan: 12 Casper Andersson (målvakt Kalmar FF) – 2 Gent Elezaj (Hammarby IF), 4 Sigge Jansson (BK Häcken), 3 Wilmer Olofsson (Allmänna IK), 5 Matteo Perez Vinlöf (K) (FC Bayern München) – 18 Gideon Granström (Djurgårdens IF), 15 Hannes Blad Pijaca (Östers IF), 8 Taha Ayari (Allmänna IK) – 7 Montader Madjed (Hammarby TFF) , 11 Momodou Lamin Sonko (BK Häcken) – 9 Emmanuel Tannor (Parma Calcio).

Sveriges startelva mot Österrike.

Österrike hetast första 45

Efter de inledande 10-minuterna då lagen turades om med bollinnehavet tog Österrike successivt över initiativet. Påkopplat fysiskt spel med långbollar satte Sveriges försvar på prov. 0-1 låg i luften. Men istället tråcklade sig Emmanuel Tannor igenom Österrikes försvarslinje och rullade in 1-0 till Sverige efter knappa halvtimmen. Rättvis kvittering några minuter senare efter ett skott som via svensk försvarsspelare styrdes i en vid båge och ställde Casper Andersson i det svenska målet. Gästerna hade ytterligare en boll inne under första 45:an men som efter en stunds domaröverläggning dömdes bort för offside. Halvtid 1-1.

Montader Madjed ensam svensk mot sex Österrikare.

Casper Anderssons räddning bäddade för Perez Vinlöfs straffavgörande

Kvarten in i andra halvlek kom ändå Österrikes ledning, på en hörnnick. Tio minuter senare var det Sveriges tur att måla efter hörna. De blågula gjorde en betydligt bättre andra halvlek och jagade även ledningsmålet.

Sverige jagade segermål i andra halvlek.

Resultatet 2-2 stod sig dock matchen ut. Straffar fick avgöra. Imponerande kvalitet i samtliga straffar fram till ställningen 7-7 då Casper Andersson knep en Österrikisk straff. Sveriges sjätte straff togs därefter av kapten Matteo Perez Vinlöf som höll för trycket trots att Österrikes målvakt inför straffen gjorde vad han kunde för att sätta hjärnspöken i svensken. Slutresultat 8-7 till Sverige.
Vill du se matchen i repris gör du det via denna länk: https://www.svenskfotboll.se/nyheter/landslag/2022/09/p17-swe-aut/

Blågult kramkalas efter straffavgörandet mot Österrike.

Ystads antagonister i samarbete med kommun och förbund

Ystads IF och IFK Ystad stod som stolta och professionella värdar i ett samarrangemang med Ystads kommun och de svenska och skånska fotbollförbunden. Ystads bästa gräsplan höll som brukligt världsklass och det vindstilla och ljumna höstvädret gav spelarna bästa möjliga förutsättningar.

– Vi visste verkligen inte hur många som skulle komma men 550 åskådare är fantastiskt bra. Sedan har det säkert varit inspirerande för kidsen runt planen att få se en så här fartfylld match med så tekniska spelare, säger Carl Johan Engvall, sekreterare i IFK Ystad FK, till Ystads Allehanda.

I den andra matchen i fyrnationersturneringen vann Danmark med 2-0 över Norge vilket innebär att Sverige finalspelar mot Danmark på tisdag i Hörby. Samma dag möts förlorarna Norge och Österrike på Sandskogens idrottsplats. Avspark 13:00.