Viktor Ekblom vill nå sin högsta nivå

0
1948

Även om inte fotbollen på Österlen ännu nått den allra högsta nivån i det svenska seriesystemet har flera av spelarna fostrade i sydost gjort det. I Allsvenskan hittar vi Alexander Blomqvist (GIF Sundsvall) och Victor Blixt (Helsingborgs IF). I Superettan lirar Jesper Modig (Trelleborgs FF), Jacob Blixt (Landskrona BoIS) och Viktor Ekblom (Landskrona BoIS). Vi passade på att träffa Viktor Ekblom när han nyligen var hemma i Simrishamn för att hälsa på familj och vänner.

Foto: Joachim Orrenius

Vi slår oss ner på ett av stans caféer. 33 cl mineralvatten till Viktor och en kopp kaffe till intervjuaren.

Lovade göra fem mål i B-lagsmatch

Sedan i somras bor Viktor i en lägenhet intill Slottsparken i Landskronas centrala delar. Han jobbar deltid som lärare på en skola i området.
Hur trivs du med livet i Landskrona?
– Jag trivs hur bra som helst. Det har varit en väldigt lätt omställning för mig. Stan påminner lite om Simrishamn – lite grönt, lite öppet, lite lugnt. Jag är inte jätteglad att bo mitt i en stor stad som Malmö. Det har varit bra för mig att jobba parallellt med fotbollen men framöver har jag förhoppningen att kunna sluta jobba och lägga all tid på fotbollen. Ja, för och kunna leva på den. Jag gillar att åka hem till familjen och polarna i Simrishamn när jag tid över. Det brukar bli en helg per månad eller så, säger Viktor när vi slår oss ner vid ett av caféborden.

I ungdomsåren spelade Viktor mest mittfältare och back. I de senare ungdomsåren skolades han om till forward. Dåvarande tränare i IFK Simrishamn Markus Nilsson gav Viktor förtroendet som forward i en B-lagsmatch.
– Jag frågade Markus om jag fick spela forward i A-laget om jag gjorde fem mål i den där B-lagsmatchen. Jag gjorde såklart fem mål. Sen fick jag chansen i nästa A-lagsmatch där jag gjorde både mål och assist. Därefter öste jag in mål i fyran det året och efter en match mot Österlen FF i YA-cupen ringde Österlens tränare Mladen Blagojevic. Jag spelade klart säsongen med IFK Simrishamn och gick sen över till Mladen och Österlen FF.

”Träna inte med infektion i kroppen”

Efter provspel med Landskrona BoIS byttes Skillinge IP (Österlen FF:s hemmaplan) mot Landskrona IP inför säsongen 2021. Samma flytt gjorde för övrigt Jacob Blixt i somras.
– Det är jättekul att ha Jacob här. Vi är nära vänner sen tidigare och spelade nästan fyra år tillsammans i Österlen FF.

Viktor Ekblom i BoIS klassiska svartvitrandiga matchtröja. Foto: Bildbyrån Avdo Bilkanovic.

Den gångna säsongen innebar tio matcher (två från start) i Superettan, ett mål, utlåning till IFK Malmö i division 1 och tre skadeavbrott. Händelserikt. Lärorikt. Det senaste avbrottet var en hjärtmuskelinflammation.
Hur är hälsoläget idag?

– Hälsoläget är bra och inflammationen i hjärtmuskeln är borta. Jag är igång med träningen igen. Jag vill passa på att varna andra att inte träna när man har en infektion i kroppen. Bli helt frisk först innan du börjar träna. Ge det en extra dag, det är inte värt risken. Det kan gå illa.

Viktors intresse för fotboll startade redan i tidiga år i moderklubben IFK Simrishamn. Foto: Privat.

Landskorna BoIS var nykomlingar i Superettan i fjol och hade ända in i slutomgångarna chans på både uppflyttning och kvalspel till Allsvenskan. Det blev till slut en 6:e plats.
– Vi gjorde en bra säsong som nykomlingar men var lite tunna i vissa moment i avgörande lägen vilket ändå gav en bitter eftersmak när vi var så nära.

Vill bidra med poäng

Billy Magnusson är sedan 2019 Landskrona BoIS huvudtränare.
Dina tankar om honom?
– Väldigt bra. Han är noggrann och säker på sin sak. Ordning och reda. Jag har aldrig haft en tränare innan där jag sett spelidén så tydligt på träningsplan och som sen förs över till matchplan. Det är häftigt. Jag hade kontakt med honom även under mitt sista år i Österlen FF och har alltid känt hans stöd. Max Mölder som är assisterande tränare tar också stort ansvar. Max och Billy har bra dynamik och fungerar bra tillsammans.

Ditt personliga mål med den kommande säsongen?
– Etablera mig, ta en startplats och bidra med det jag ska bidra med – poäng.

Vad är ni bra på, vilka är Bois styrkor?
– Förra året var vi en väldigt homogen grupp, ett lag där alla spelarna kom från Skåne. Vi har bra ledarskap, både i truppen och utanför. Sen har vi väldigt bra träningsmiljö. Vi har ett fungerande spelsystem med en attraktiv fotboll och en grupp som sliter för varandra. Då kan det gå hur långt som helst.

Om du just nu fick välja en spelartyp att signa till BoIS inför nästa säsong?
– Vi har ju tappat Sumar Almadjed till Helsingborg, så en fysisk bolltrygg 6:a som tar ansvar och tillför lugn till laget.

Favoritlag?
– Liverpool utan tvekan. Jag och farsan har varit i Liverpool och kollat ett par gånger. Jag har sett sex matcher, första gången var jag 10 år. Jag missar aldrig en match och missar jag livesändningen ser jag alltid reprisen, svarar Viktor blixtsnabbt och visar upp högerarmens Liverpool-tatuering.

Vem är den bästa försvarare du har mött?
– Största namnen är nog Anel Ahmedhodzic och Mattias Bjärsmyr. Den jag tampas mycket med på träningarna är Filip Andersson som är fenomenal som mittback. Han är stark, snabb och tuff – sådär rälig. Andreas Murbeck är också väldigt svår att ta sig förbi.

Viktor Ekblom mot nästa nivå. Foto: Bildbyrån Nicklas Jonsson.

Om vi spolar fram tre år, vad har hänt i ditt fotbollsliv då?
– Då spelar jag i en högstaliga. Drömmen är utomlands men Allsvenskan lockar också. Det vore häftigt om Landskrona tar klivet upp. Jag ska nå min högsta nivå och när jag känner det är jag nöjd. Och vart det bär vet bara gudarna.

Hur ser du på att avsluta karriären i IFK Simrishamn?
– Simrishamn är alltid min klubb. Det finns dom som vill att Alex Blomqvist, Jesper Modig och jag komma hem till Simrishamn. Det är en rolig tanke men det är mycket som ska klaffa, avslutar Viktor innan han rullar nordväst i riktning mot Landskrona.

Fakta Viktor Ekblom

Smeknamn: Ekblom, och Eken av vissa i Simrishamn
Född: 1998
Längd: 1,88 m
Vikt: 89 kg
Position: Anfallare
Fot: Vänster
Tröjnummer: 23
Moderklubb: IFK Simrishamn
Nuvarande klubb: Landskrona BoIS
Tidigare klubbar: IFK Simrishamn, BSH Österlen, IFK Simrishamn, Österlen FF och IFK Malmö.