Hemma hos Peder Fredricson och All In

0
4241
Peder Fredricson med Jerringpriset framför sig.

OS-guld och OS-silver för Peder Fredricson (Österlens Ridklubb) och hästen All In! Vilken formidabel succé för Peder och hans ryttarkollegor Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson i det svenska hopplandslaget. För tre år sedan träffade vi Peder, hans fru Lisen Bratt Fredricson och All In hemma på Grevlundagården på Österlen. En dag som denna bjuder vi såklart på en repris av reportaget som publicerades den 21 maj 2018 och som lästs av över 10 000 läsare. Nu är det din tur.

Till Peders meritlista får vi nu lägga till ytterligare ett OS-silver och ett OS-guld. Blir det även ett nytt Jerringpris? Ja, varför inte. God läsning och stort grattis Peder och hela gänget!
________________________________________________________________________

EM-guld, OS-silver och dubbla Jerringpris. Peder Fredricson och hästen All In är tveklöst Sveriges mest framgångsrika hoppekipage. Österlensport hälsade på hemma på Grevlundagården på Österlen där Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson tillsammans med tre söner bor mitt i en hästverksamhet som består av betydligt fler ben än hästens fyra.

Paret Fredricson hemma på Österlen.

I gårdens stora lantkök slår vi oss ner runt köksbordet med var sin kopp nybryggt kaffe. Vårt samtal fokuseras naturligt på en av hästarna, den spänstige valacken All In, eller ”Allan” som han kallas här hemma på Grevlundagården.

12-åriga All In:s mankhöjd är beskedliga 163 cm vilket kompenseras av en exceptionell spänst.
Har han spänsten från början eller är det du som har tränat upp hans spänst på något speciellt sätt?

– Ja, han är extremt spänstig och det är en av hans absoluta styrkor. Sedan tränar vi honom så att han kan utnyttja sin spänst på bästa sätt, säger Peder Fredricson.

Vilken är hans favoritsyssla här hemma på gården?

– Han har en egen hage som han tycker mycket om att vara i. Sedan har han också ett eget hus där han får vara när han vill. Eftersom han är så begåvad och har de egenskaper han har behöver vi inte träna honom jättehårt. Det gäller bara att träna honom så där lagom mycket så att han håller formen så bra som möjligt. Jag vill inte slita på honom.

Bästis med en ponny

Har han mycket umgänge med de andra hästarna på Grevlunda?

– Inte i hagen men i boxen har han det. Vi har öppna boxar så att hästarna kan stå med huvudena in hos varandra och klia varandra.

Har han någon bästis?

– Nu har han en ponny som står i boxen bredvid. Ponnyn var från början tänkt att våra barn skulle rida på men det är inget jätteintresse där så den hästen är mest sällskapshäst till All In nu. Hästar är ju flockdjur så det är viktigt att dom har social kontakt med varandra.

All In ute på en promenad i vårsolen tillsammans med hästskötaren Vera Holmén.

Vem eller vilka rider All In?

– Mest jag och ibland min hästskötare Malin som reser med honom runt i världen och motionerar honom.

Hur ofta rider du honom?

– Ungefär varannan dag när han är här hemma. Och varannan dag går han på promenad eller longeras.

Peder rankar EM-guldet högst

Paret Fredricson ansvarar för ett 40-tal hästar, ett tiotal anställda, några hundar och gårdskatter. Medan Peder tränar och tävlar i världens alla hörn driver Lisen webbshop och ett auktionsbolag som säljer hästar. Lisen arrangerar även tävlingar och agerar expertkommentator i tv. Det är hektiska dagar på gården men det är också här i den lugna miljön på Österlen som familjen Fredricson andas ut och har sitt vardagliga familjeliv.

Global Champions Tour.

Jerringpriset två år på raken, är det detta pris du rankar högst av alla dina priser?

– Jag värderar EM-guldet absolut högst och därefter OS-silvret. Dessa priser har jag ju jobbat en hel karriär för att uppnå och det är fantastiskt att jag har lyckats med det. Jerringpriset är inget jag jobbat för att få, mer som en spin-off av det andra men som jag är jätteglad över att ha fått. När karriären är över är Jerringpriset något som jag verkligen kommer att minnas.

Vilka egenskaper hos All In uppskattar du mest?

– Han är en häst som är bäst när det gäller och har full koll på vad han ska göra för att hoppa hinder felfritt. Som hopphäst har han det mesta. Han är försiktig, har kapacitet och bra inställning på banan. Han kan gå flera rundor utan att bli trött och så spänsten som sagt.

Har han några mindre bra sidor?

– Hans personlighet är lite speciell, ena dagen är han lite lat och nästa dag väldigt pigg. Han är mycket bestämd om det är något han inte tycker om. Han gillar inte speglar, höga ljud eller saker som rör sig fort, till exempel flaggor. Det är ingen häst för en nybörjare.

Men höga ljud från läktarplats och saker som rör sig är ju vardag för honom?

– Ja, men han vänjer sig inte riktigt. En gång fick han syn på en stor tv-skärm inne i en arena. Han blev som tjuren Ferdinand och ville bara springa ut. Men vi jobbar med de här grejerna här på gården. Vi har satt upp flaggor utanför ridbanan och i ridhuset har vi satt upp en tv-skärm. Rädslan försvinner nog aldrig men han har börjat vänja sig och rädslan dämpas när han märker att det inte är något farligt.

De höga ljuden då, har ni inspelade applåder och skrik som ni utsätter honom för?

– Nej, men det skulle vi kunna göra. Men han har bollar i öronen på honom och dubbla huvor.

”Jag har aldrig tvång med i mitt sätt att jobba med hästar”

Om All In skulle säga vilka egenskaper hos dig han gillar, vad tror du han skulle svara?

– Bra fråga! Jag tror han tänker att här kommer den där dumma killen som jag kan köra lite med, göra som jag vill med. Men ändå inte. Haha. Jag hoppas att han uppfattar mig som ganska lyhörd och att jag känner in vad han behöver – att vi gör jobbet tillsammans. Min filosofi är att aldrig tvinga honom till någonting. Jag försöker bara hitta hästarnas inspiration och vägleda dom att göra rätt saker. Jag har aldrig tvång med i mitt sätt att jobba med hästar, dels för att jag inte tycker det är kul och dels för att jag inte tror på den modellen. Du kan tvinga en häst att göra rätt och plikttroget men du får inte ut det där sista ur hästen om du tvingar den.

All In, 163 cm i mankhöjd och extremt vältränad.

Ditt stora mål framöver?

– Ett stort mål är alltid OS. 1992 red jag mitt första OS som 20-åring. Om tre år går OS i Tokyo och det skulle vara fantastiskt att vara med då. Det skulle i så fall bli mitt fjärde OS.  Ett annat mål är att bygga upp ett bra stall så att jag alltid har tillgång till bra hästar. Det är nog det som är det största målet och utifrån detta får jag sätta upp tävlingsmålen.

All In är idag 12 år och hopphästar kan hålla på elitnivå ända tills de är runt 16 år. Om du kommer till OS i Tokyo, blir det tillsammans med All In då?

– Kanske, det är inte omöjligt. Men det blir i så fall hans sista OS.

Har du någon häst som kommer underifrån och som skulle kunna vara ett alternativ till All in framöver?

– Jag har bra hästar på gång. Att leta upp lovande hästar och att hitta finansiering till dem är en stor del av mitt jobb just nu.

Och det jobbet verkar också gå bra. Nyligen vann Peder Fredricson guld i La Baule på hästen Hansson WL medan All In var hemma på Österlen och förberedde sig inför sommarens VM.

 

Stephanie Holmén – Grevlundagårdens nästa storryttare

Tänker du att det är du som ska rida de hästar du letar efter eller har du i ditt team även andra ryttare som ska rida dem?

– De unga hästarna får mina anställda rida. Jag har två bra beridare. Sedan när hästarna är äldre rider även jag dem.

Stephanie Holmén är en av de ryttare som Peder Fredricsons tror mycket på i framtiden. Här rider hon på ett annat löfte, 7-åriga H&M Sienna.

Jerringpriset placeras på köksbordet inför fotograferingen och Peder kilar iväg för att ta på sig en H&M-tröja. All In ägs av H&M-miljardären Charlotte Söderström och det är viktigt att marknadsföringsbitarna i sponsorkontraktet med H&M uppfylls.

Intervjun är slut men innan vi lämnar Grevlundagården har Peder ett önskemål.

– Innan du publicerar kan du väl låta Lisen titta på texten?

Självklart ska du få kika på texten Lisen, hoppas att ni uppskattar artikeln så att vi kan publicera den för Österlensports läsare.