Österlens första inomhushall för golf och padel

0
2210
På Tomelilla Golfklubb finns Österlens första hall för padel och golf.

När Tomelilla Golfklubb nyligen invigde sin kombinerade golf- och padelhall blev det ett välkommet tillskott för Österlens padel- och golfspelare. Österlensport tittade in i den nybyggda hallen och pratade med både klubbchefen och två inbitna padelspelare.

Utomhus är det högsommarvärme. På rangen står en handfull golfare som matar bollar nedför slänten. Andra spelar korthålsbanan.

Golf och padel inomhus på Tomelilla GK.

”Smidigt att boka tider via Playtomic”

”Padel, golf, simulatorgolf” står det på väggen intill entrédörren till den nya golf- och padelhallen. Vi kliver in och möts av behaglig svalka och doften av nybygge. Vi möts även av Johanna Bendroth och Ida Strid som förbereder sig för 90 minuters padel på en av de båda inomhusbanorna.
– Vi har tidigare spelat padel inomhus i både Ystad och Skurup. Det är toppen att det nu finns en hall även här, säger Tomelillabon Johanna Bendroth innan hon och kompisarna börjar värma upp på banan.

Johanna Bendroth från Tomelilla är en av många som de senaste åren fastnat för sporten padel.

Ida Strid bor i Ystad där det vintertid varit svårt att få tag i padeltider i Ystads padelhall. I takt med att fler och fler fastnat för padel lär även hallen i Tomelilla bli hårt bokad. Inte minst när höststormarna, regnet och kylan drar in över vår landsända.
– Det är smidigt att boka tider via appen Playtomic. När man bokat får man en kod till ytterdörren. Sen är det bara att börja. Men jag undrar hur gott om lediga tider det kommer att vara i vinter, funderar Ida Strid.

Ida Strid är fokuserad, blicken på bollen. Fotarbetet är också viktigt i padel.

Padelgo-TV sänder och spelar in dina padelmatcher

Tomelilla GK:s padelbanor är anslutna till den kostnadsfria streamingtänsten Padelgo-TV. När du skapat ett konto scannar du bara QR-koden vid ingången till banan. Då startas automatiskt en livestream så att dina vänner kan se din match live. Funktionen spelar även in dina matcher och sparar dem på ditt personliga konto så att du kan se dem i efterhand och analysera ditt spel.

Tomelilla GK:s klubbchef Kristian Hägglund har spelat padel ett par år och håller en ”hyfsad nivå”.
– Som gammal badmintonspelare var det kul att hitta en ny racketsport, säger Kristian Hägglund som gärna vill locka en yngre kategori padelspelare till klubben.

Klubbchef Kristian Hägglund vill locka fler unga spelare till Tomelilla Golfklubb. Foto tomelillagolf.se.

– Vi startar en padelsektion i klubben som ska ansvara för att bedriva barn- och ungdomsträning. Vi har ett samarbete med Sparbanken Skåne som gör att vi kan erbjuda träning och annan ungdomsverksamhet till ett riktigt bra pris. Vi kommer också att ge intresserade möjlighet att få en inledande tränarutbildning för att hjälpa till att träna ungdomarna.

I hallen finns rack för uthyrning och bollar till försäljning. Ungdomar upp till 16 år lånar rack gratis.

Hur har beläggningen på golfsimulatorn och padelbanorna varit hittills?
– Simulatorn har inte bokats så mycket, det är lite fel säsong för den just nu. Padelbanorna däremot har varit flitigt bokade, faktiskt över förväntan med tanke på att det är högsommar och många vill spela ute. Vid sämre väder blir det snabbt fullbokat och vill man komma undan högsommarvärmen är det inte så dumt att spela i en fin hall med bra kylanläggning.

Hoppas på fler medlemmar

Tomelillas golf- och padelhall har bara haft öppet några veckor och någon omedelbar effekt på ökningen av medlemsantalet ser inte Kristian Hägglund.
– Det är för tidigt att se någon ökning redan nu. Jag tror och hoppas att den effekten kommer när det är dags för golfarna att fundera på nästa år. Vi kommer att ha fantastiska möjligheter året runt för den inbitne golfaren som vill hålla igång hela året. Givetvis kommer vi även att bedriva ungdomsverksamhet året runt. I höst eller vinter ska vi arrangera KM i padel eller någon annan padelturnering.

Softa i loungen en trappa upp

Vi tar trappan upp till hallens ovanvåning där vi hittar en lounge – Lars Lounge.
– Lars är Lars Edstrand på KEBAB. Loungen var hans idé så vi tyckte att det var passande att döpa den efter honom. Loungen är öppen att användas för alla, vi vill gärna att det ska bli som ett extra vardagsrum där man kan hänga. Titta på padel eller TV. När vi har företagsevenemang kommer vi givetvis att använda den för mingel och andra aktiviteter.

Från Lars lounge kan du följa spelet på padelbanorna. Foto Tomelilla Golf & Hotell på Facebook.

Golfsimulator och inomhusputtning på Tomelilla Golfklubb

Sydöstra Skånes golfbanor erbjuder fyra utmanande 18-hålsbanor på nära avstånd – två på Österlens GK, en på Ystads GK och en på Tomelilla GK. Vid golfsimulatorn på Tomelilla Golfklubb kan du träna dina golfslag inomhus året runt och på inomhusgreenen tränar du puttning när höststormarna yr utanför och puttinggreenerna utomhus är stängda på grund av frost.

Vi lämnar svalkan i hallen, beger oss ut i det härliga sommarvädret och njuter av alla aktiviteter som står på sommarmenyn. Vi som bor på Österlen och är intresserade av golf och padel har ett fantastiskt utbud av banor. Drick mycket i värmen!

Med golfsimulatorn kan du spela många av världens golfbanor. Simulatorn lär bli hårt bokad under vinterhalvåret. Foto Tomelilla Golf & Hotell på Facebook.