Thea och Olivia trimmar formen inför JSM

0
2476
Thea och Olivia laddar för JSM.

När junior-SM i simning drar igång nästa vecka i Halmstad har Kiviks Simklubb två representanter på startpallarna. Vi träffade Thea Brünjes och Olivia Hansson på Tobisviksbadet under ett av simpassen inför mästerskapet. Tjejerna från Kivik är inkvalade och tävlar både i juniorklassen och seniorklassen (SM/JSM), men har såklart bäst möjligheter i juniorklassen.

Thea vill sätta personliga rekord
Thea är född 2004 och har 200 meter fjärilsim som sin starkaste gren men ställer även upp på 100 meter fjärilsim samt två distanser frisim – 50 m och 200 m.

– Även om 200 m fjärilsim är min bästa gren vill jag göra mitt bästa i alla grenar. Målet är att göra personliga rekord i alla fyra loppen, säger Thea Brünjes som var rädd för vatten när hon var liten.

– Jag tvingades till simskola när jag var åtta nio år, säger Thea innan hon som vilket vant vattendjur som helst dyker ner i det tempererade bassängvattnet.

Längd efter längd. Sex träningspass per vecka. Simmarna i Kiviks Simklubb ligger inte på latsidan.

Olivia har störst chans på 800 meter frisim
Olivia är född 2003 och gick i simskola när hon var fem sex år. Som barn hade hon som morot att ta alla möjliga märken och medaljer. Efter det skulle hon sluta med simning. Det hade hon bestämt förklarat för sina föräldrar. Men sen upptäckte hon att det ju hela tiden finns nya ädla medaljer att tävla om, och att idag sluta med simning finns inte på Olivias karta. Under junior-SM tävlar hon i fem (ett lopp per dag) frisimslopp – 50 m, 100 m, 200 m, 400 m och 800 m.

– Jag ska kämpa om medalj i alla lopp men jag har störst chans på 800 m. Det ska även bli spännande att se vad jag kan göra på 100 m, säger Olivia Hansson.

Anders tror att Thea och Olivia kan överraska
En vanlig träningsvecka tränar Thea och Olivia sex simpass per vecka, plus två gympass på egen hand. Passen i bassängen varierar mellan 60-90 minuter. Tjejernas tränare Anders Molin har varit simtränare sedan tidigt 70-tal. 

Anders Molin är en erfaren simtränare och vet hur de små detaljerna påverkar slutresultatet.

– Tjejerna är jätteduktiga och de har tränat på bra efter förutsättningarna. Jag är förhoppningsfull men samtidigt realistisk. Thea och Olivia möter bra motstånd men om allt stämmer kan dom överraska, säger Anders. 

Tävlingarna i Halmstad är efterlängtade.
– Det ska bli kul att bo på hotell i Halmstad och träffa alla man känner igen. Det var länge sen sist, avslutar Olivia.

Under SM-tävlingarna i Halmstad bildar Thea och Olivia även ett lag, s.k. lagsamverken, tillsammans med två tjejer från Trelleborg. 

Thea och Olivia redo för nya längder i Tobisviksbadets bassäng.

Lycka till nu tjejer!