Benjamin Blomqvist valde a-lagsfotboll i Sankt Olof

0
3472
Benjamin Blomqvist har en riktigt fin vänsterfot.

De flesta av Österlens fotbollsföreningar bedriver verksamhet även för barn. När barnen kommit en bit upp i tonåren händer något. Eller rättare sagt, det händer mycket som påverkar hur fotbollsspelet därefter ser ut.

Vissa hittar andra intressen som gör att fotbollen inte längre är nummer ett. Pojkvänner och flickvänner dyker upp som fångar både intresse och tid. Några byter bostadsort inför gymnasiet, andra lockas in i den lokala a-lagsfotbollen och de som fortsatt önskar spela ungdomsfotboll byter förening om den egna föreningen saknar satsning på ungdomsfotboll.

Från Simrishamn till Sankt Olof

I denna artikel träffar vi 15-årige (fyller 16 i år) Benjamin Blomqvist som tidigare tillhörde IFK Simrishamns framgångsrika 05:or. När laget splittrades och det inte heller fanns plats i a-truppen valde Benjamin och flera av hans lagkamrater i IFK Simrishamn 05-grupp istället att fortsätta sin fotbollskarriär i Sankt Olofs IF (division 4).

Benjamin Blomqvist har IFK Simrishamn som moderklubb där det blivit flera serievinster och cupframgångar.

Hur trivs du i Sankt Olofs IF?
– Jag trivs väldigt bra i, det är ett härligt gäng och jag vet ju vilka dom flesta är sedan Simrishamnstiden, säger Benjamin Blomqvist.

Det pratas ibland om att Sankt Olof har en bra sammanhållning och att ni är ett krigargäng, på vilket sätt märker du av det?
– Jag märker det på träningarna där alla verkligen hatar att förlora, det finns inte en chans att man ska förlora. Samtidigt jobbar alla stenhårt för varandra.

Du gjorde nyligen a-lagsdebut, hur gick debuten?
– I debuten var ett av målen vi släppte in väldigt olyckligt men det är sånt man får ta lärdom av. Annars tyckte jag debuten gick bra, vi förlorade men för min del gick det bra. Det var såklart nervöst eftersom det var min första match i divison 4 och det tar nog ett par matcher innan jag kommer in i det och nervositeten försvinner. Det gäller bara att göra det enkelt så kommer jag komma in i det.

Benjamin Blomqvist. Bild Camilla Dahlqvist.

Fysiken den största skillnaden

Vilken är den största skillnaden mellan ungdomsfotboll och seniorfotboll?
– Den största skillnaden är såklart den fysiska delen. Nu möter man fullvuxna människor som har ett helt annat fysiskt spel. Det tycker jag är den största skillnaden.

I hemmapremiären mot Rydsgård spelade Benjamin vänsterback och det såg ut som att han inte hade några som helst problem med varken tempot, tekniken eller positionsspelet jämfört med de mer erfarna seniorerna.
Hur känns rollen som vänsterback, du har ju tidigare oftast spelat mittback eller anfallare?
– Det är nytt att få en ny roll som vänsterback. Men jag har fått en tydlig roll där både jag och Johan Blohmé ska sköta uppspelen vilket vi kanske inte utnyttjat så mycket hittills. Samtidigt ska jag försöka följa med upp i banan för att kunna slå inlägg och fylla på offensivt. Det kommer mer och mer allt eftersom jag blir tryggare och får spela ett par matcher. Det har bara gått några matcher och jag känner att jag har mycket mer att ge.

Benjamin Blomqvist har en riktigt fin vänsterfot.

”Jag har en väldigt bra vänsterfot”

Vilka är dina styrkor på fotbollsplanen?
– Mina styrkor skulle jag säga är att jag har en väldigt bra vänsterfot som jag använder till både skott och passningar. Jag läser även spelet ganska enkelt och har en bra blick för att kunna slå passningar som kan överraska motståndarna.

Vilka planer har du inför sommaren?
– Jag ska jobba en del och efter så blir det träningar i Sankt Olof. På träningarna ska jag jobba stenhårt för att fortsätta få spela matcher, avslutar Benjamin Blomqvist.

Österlensport önskar Benjamin en skön sommar!