Hammenhögs damer tar ny sats – ökar träningsdosen med 50 %

0
2037
Anders Palmér instruerar under försäsongsträning. Foto C Temler

Österlens bästa damlag i fotboll, Hammenhögs IF, har dragit igång försäsongsträningen. Vi tog en avstämning med lagets ena tränare Anders Palmér som avslöjade att laget ökat träningsdosen från två till tre gånger per vecka. Anders berättade även om några av Hammenhögs spännande nyförvärv.

Anders Palmér och Tony Ard delar tränarrollen

Inför förra säsongen lanserade ni ett ”delat ledarskap” där du och Tony Ard delade arbetsuppgifterna sinsemellan.
Med facit i hand hur har det gått, vad har fungera bra respektive mindre bra?
– Det är ett modernt tänkande som har fungerat bra och även om vi inte alltid tycker samma så utvecklar vi varandra på så sätt. Vi har lite olika ledarstilar men i det stora hela har vi såklart liknande tankar om hur vi vill spela och utveckla laget. Vi har en öppen och bra dialog, inleder Anders Palmér som tillsammans med Tony Ard tränar Hammenhögs IF:s damlag i division 1 södra Götaland.

Tränarduon träffades första gången 2016 då Tony och Anders kamperade ihop i det nu nedlagda laget BW 90 IF. Nu har deras vägar åter mötts, dels i rollen som Hammenhögs tränarpar och dels via fotbollsakademierna och ungdomsfotbollen i sydöstra Skåne där de båda är engagerade ledare och tränare.

Tränarduon Anders Palmér och Tony Ard.

Inför 2020 fanns förhoppningar om en topplacering. Det blev till slut en femteplats.
Dina kommentarer om fjolårssäsongen som ju endast blev en enkelserie?
– En annorlunda säsong där vi fick en väldigt bra start. Efter fem omgångar låg vi i topp. Vi gör en bra säsong och släpper åter in väldigt få mål (11 st jämfört med säsongen 2019 då HIF släppte in 26 mål, då i en dubbelserie). I många matcher tvingades vi till mycket försvarsspel vilket innebar att vi inte gjorde så många mål (17 st jämfört med säsongen 2019 då HIF gjorde 60 mål, då i en dubbelserie).

Susanne, Milla och Olivia – tre starka nyförvärv

Nu är vi nyfikna på vilka nya spelare som anslutit till truppen.
– Susanne Moberg är tillbaka efter att ha blivit mamma. Hon är en offensiv spelare som är lite över 30 år och har en del landslagsmeriter. Vi har väldigt höga förhoppningar på henne vilket jag tror att hon även har på sig själv och sina lagkamrater. Hon har ett bra skott, bra speluppfattning samt två bra fötter som förhoppningsvis kan hjälpa oss att producera en del mål. Sedan har vi fått in en tjej som heter Milla Larsson som är bördig från Sankt Olof. Tidigt i karriären stack hon till Kristianstad där hon spelat några säsonger. När hon inte blev erbjuden ett a-lagskontrakt i Kristianstads allsvenska lag tog vi kontakt med henne. Ett väldigt bra nyförvärv till det centrala mittfältet som det det ska bli spännande att följa. Olivia Klarin valde också tidigt att testa vingarna, i Rosengårds organisation, men är nu tillbaka här i sydöstra Skåne. Olivia har sett jättebra ut på träningarna hittills. Både Milla och Olivia är väldigt skolade spelare som är vana vid många träningspass per vecka.

Fler spelare på ingång?
– Via BSH (samarbetet mellan Borrby IF, Skillinge IF och Hammenhögs IF kring barn och ungdomsfotboll) har vi några yngre spelare som är med och spelar lite då och då för att på sikt slussa in någon eller några av dem i gruppen. Det gäller att tänka på framtiden också. Det är inte helt lätt att rekrytera spelare hit till vårt fotbollshörn, fortsätter Anders Palmér som även betonar det positiva i att många av de spelare som anslöt till truppen inför förra säsongen valt att förlänga.

Alicia Toresson och Emma Lindell är två duktiga tjejer som studerar på collage i USA och som kan bli aktuella under en del av säsongen när studierna gör uppehåll.
– Det återstår en del pappersarbete innan de är helt klara. De kanske kan spela med oss några sommarmånader innan de åker tillbaka till USA för att fortsätta sina studier. Det blir en bonus i så fall.

50 % fler träningspass!

Årets Hammenhög har en ungdomlig trupp på mellan 18-22 spelare.
Vem eller vilka har möjligheten att bli utropstecknen i årets trupp?
– Det är rätt många som har den möjligheten. Tjejerna brinner för fotbollen och i år har det skett en liten revolution i Hammenhög – vi har ökat träningsdosen från två till tre tillfällen per vecka.

Att ligga på den övre halvan av tabellen med endast två träningspass per vecka är rätt skapligt ändå. Det bör ju bli en topplacering i år när träningsdosen ökas på med 50 %.
– Hahaha, ja den ökningen borde betyda något i alla fall. Jag kan tycka att tre pass per vecka är ett minimum för en division 1-klubb.

Hammenhögs IF ökar träningsdosen. Foto C Temler

Planerade träningsmatcher?
– Vi har planerat att spela mot Kristianstads U-lag, Trelleborg, Spjutstorp och Södra Sandby. Sen är det bara att hoppas på att vi kan genomföra matcherna med tanke på pandemin.

Två lag från Blekinge, två från Halland och två från Småland. Och sex lag från Skåne. Favoriter i serien?
– Trelleborg tror jag blir bra, liksom Rosengårds andralag. Frågan är om Rosengård vill vinna serien och gå upp till Elitettan som ju är serien under Damallsvenskan där deras förstalag spelar. Eskilsminne brukar alltid vara bra och Bromölla var väldigt bra förra året. Många lag har fått flera nyförvärv på grund av att andra lag i närområdet lagt ner sin verksamhet.

Abstinensen från utebliven fotboll hos spelare, ledare och supportrar är enorm.
Vad gör du för att stilla din egen abstinens?
– Jag har ju jobbat lite som mentor till andra tränare och tycker det är intressant att se hur andra tränare leder sina lag så jag brukar titta på en del ungdomsträningar. Ofta i Ystad där jag bor. Det är nog en skada man har. Sedan kan jag tycka att det är roligare att se en lokal match i en lägre serie på Österlen än en match på en högre nivå. Det är en speciell känsla och atmosfär att komma till t.ex. Simrishamn, Borrby eller Sankt Olof. Det är rätt häftigt, avslutar Anders Palmér!