Harmoni och tillförsikt i Österlen FF

0
3379
Agim Sopi (huvudtränare) och Filip Lidgren (vice ordförande) ser fram emot att möta Hammarby i en träningsmatch.

Efter Österlen FF:s succésäsong som innebar avancemang till division 1 och förändringar i både organisation och spelartrupp är nu den lilla föreningen med de stora ambitionerna i full färd med att dra upp riktlinjerna inför föreningens allra första säsong i ettan. 

“Vi lär oss hela tiden”

Spelartruppen börjar ta form men det är många andra bitar som också ska på plats. En grupp ideellt arbetande personer har kavlat upp ärmarna. En av dem är föreningens vice ordförande Filip Lidgren som varit engagerad i Österlen FF:s satsning i 14 år.

– Det ställs större krav på oss nu. Vi är en liten klubb med ideella eldsjälar som jobbar med att förbättra organisationen. I arenagruppen ingår ett gäng knivskarpa gubbar från Skillinge och vår arbetsgrupp träffas varje fredag i Rune Anderssons lada, säger Filip Lidgren. 

Nya administrativa rutiner ska på plats. En sådan är att söka arbetstillstånd för nya utländska spelare såsom Freddy Adu. En rutin som föreningen tidigare inte behövt ägna en tanke.

– Vi gör en del misstag men lär oss hela tiden. Vi är öppna för att ta emot fler personer med erfarenhet av att leda elitidrott och som har intresse av att bidra till fotbollen på Österlen, fortsätter Filip Lidgren.

SvFF:s kravlista för spel i division 1 är diger. Bland annat behöver en hel del praktiska åtgärder lösas på idrottsplatsen i Skillinge.

– När det gäller infrastrukturen har vi koll på det mesta. Wifi är på gång och så behöver vi förbereda plats för press och bygga ett torn varifrån matcherna ska sändas. Vi får dispens när det gäller läktare så egentligen är det ingen panik. Vi har koll på läget, försäkrar Filip Lidgren.

SvFF:s kravlista: https://www.svenskfotboll.se/49b9ff/globalassets/svff/dokumentdokumentblock/anlaggning/regler-etc/div-1h—arenakrav-2020.pdf 

Flera nyförvärv och Jovanovic som spelande assisterande tränare

Österlen har behållit 18 av de spelare som bidrog till årets avancemang. Till kommande säsong är förutom Adu ytterligare fem sex spelare på ingång. Vilka dessa är återkommer vi strax med så håll ögonen öppna.

– Det känns jättepositivt att vi har så många kompetenta och lojala spelare med oss i denna satsning. Alla som vi vill ha med från den gångna säsongen är klara inför 2021. Det känns väldigt positivt, säger Filip Lidgren.

Även huvudtränare Agim Sopi är nöjd med spelartruppen och ser med tillförsikt fram emot 2021.

– Jag är nöjd med den här truppen. Det är killar med mycket hjärta, som vill springa mycket och ta chansen att visa upp sig i division 1 som är det bästa skyltfönstret för de allsvenska lagen. Sen är vi såklart öppna för om det dyker upp något wow wow som vi inte kan säga nej till, säger Agim Sopi som vid sin sida kommer att ha spelaren Zoran Jovanovic som assisterande tränare.

Sedan Malik Sesay lämnade sportchefsrollen har ÖFF inte presenterat någon ny sportchef. Arbetet leds istället av ett team där Filip Lidgren och även Agim Sopi ingår.

– Jag har erfarenhet och hjälper till så gott jag kan med mina kontakter, säger Agim Sopi.

Koll på lokala talanger

I ambitionen att ha en mix mellan lokala spelare och spelare utifrån ingår såklart att hålla koll på bygdens unga talanger. Och att utveckla dem vidare. Något som Österlens tränare Agim Sopi är mycket intresserad av. Österlen FF har för närvarande fem ungdomslag i spel i åldrarna P07, P08, PF10, PF11 och PF12. Som ett led i ungdomssatsningen har Österlen FF nyligen rekryterat Hannes Persson som ungdomsansvarig. Persson har de senaste åren jobbat i Norge som akademichef och tränare i Osloklubben Snaröya SK.

Två 18-åringar som provtränat med Österlen är Albin Önneflod, moderklubb Sankt Olofs IF och som den gångna säsongen spelade division 3-fotboll för IFK Simrishamn, samt Mjällby-talangen Armend Selimi som spelat i Mjällby AIF:s U19-lag. Om de har imponerat tillräckligt på Agim Sopi för ett kontrakt återstår att se.

– Vi kommer dra igång en ungdomssatsning tillsammans med IFK Simrishamn, en spetsträning för lokala talanger i syfte att etablera kontakt med dem och följa deras utveckling. Vi tänker 14-16 åringar och att vi erbjuder dem träning med vårt ledarskap. På så sätt höjer vi kvalitén på spelarna vilket gynnar alla lag oavsett vilken förening spelaren tillhör. Målsättningen är att till säsongen 2022 skapa ett U17-lag här på Österlen, säger Filip Lidgren. 

Säsongen 2021 skiljer det tre divisioner mellan Österlen FF och närmsta lag från sydöstra Skåne (Gärsnäs AIS, IFK Simrishamn, Lunnarps BK, Sankt Olofs IF, Tomelilla IF, Ystads IF FF och Öja FF) som alla spelar i division 4 östra den kommande säsongen. 

– Det hade varit fantastiskt om vi kunde få upp tre lag till trean – ett från Ystad, ett från Tomelilla och ett från Simrishamn, eller i alla fall ett lag från någon av dessa kommuner, säger Filip Lidgren.

Österlens motståndare 2021

Preliminärt ser Österlen FF:s motstånd ut så här den kommande säsongen: Ljungskile SK, Lindome GIF, Qviding FIF, Utsiktens BK, Tvååkers IF, IFK Malmö FK, Lunds BK, Torns IF, Österlen FF, Assyriska Turabdin IK, Oskarshamns AIK, FC Trollhättan, Skövde AIK, Vänersborgs IF, FC Linköping City och Åtvidabergs FF.

– Det kommer bli en tuff serie. Jag har varit där och vet vad som väntar. Vi kommer möta fysiskt starkare lag och det kommer bli långa resor så vi behöver förbereda oss på ett annat sätt. Kost och sömn blir ännu viktigare nu. Vi har en fantastisk harmoni i laget och har roligt tillsammans så detta kommer bli jättebra. Man konkurrerar om platserna men samtidigt vill man att det går bra för sina kompisar. Det är den typen av karaktär på spelare som jag vill ha in i gruppen, säger Agim Sopi.

Just nu har truppen ledigt men den 9 januari drar försäsongen igång. Och det blir en rivstart. Inte mindre än fem träningstillfällen per vecka de första veckorna. Därefter blir det fyra träningar per vecka plus träningsmatcher.

– Vi kommer bland annat spela en träningsmatch mot Mjällby AIF uppe i Hällevik. När våren kommer vet jag att truppen kommer vara i toppform. Det var den inte när jag tog över. Spelarna fick nog en chock efter min första träning. Nu vet dom vad som krävs, avslutar Agim Sopi som hintar om att första träningen efter nyår blir ett skräddarsytt konditionstest, ett s.k. Coopertest.