Österlen klart för division 1 – tar sikte på Superettan med hjälp av storsponsor

0
4461
Österlen FF klara för division 1 nästa säsong. Arkivbild från en av årets hemmamatcher.

Samtidigt som Österlen i helgen bortaslog Asarum torskade Syrianska mot Räppe vilket innebär att Österlen FF nästa säsong spelar division 1-fotboll! Men klubben nöjer sig inte med det. Med hjälp av nya sponsorn Sagari Sport är Superettan det nya målet. Österlensport tog ett snack med Filip Lidgren, en av de drivande personerna bakom Österlens framgångssaga, och Alexander Huhtinen som står bakom Sagari Sport. Men först några ord med lagets huvudtränare Agim Sopi.

”Agim är en jävla hjälte”

Stort grattis Agim!
– Tack, det är skönt att det är klart nu. Killarna är värda detta, det är en bra grupp som lyssnar och som vill lära sig. Och som utmanar sig själv. Vissa spelare har utvecklats enormt mycket bara sedan i våras, säger Agim Sopi som betonar att Österlen är en grupp fotbollsspelare som inte gnäller särskilt mycket.

Ett exempel är 30-årige mittbacken Robin Jakobsson som i förra helgens match skadade sin vänsterfot men som tack vare specialbehandling av sjukgymnast Claes Javerud (Gröstorps Sjukgymnastik) och en vilja av stål spelade 85 minuter i helgens match mot Asarum. Med denna fot!

Robin Jakobssons vänsterfot.

Österlens styrelse vill framåt och nöjer sig inte med division 1. En ny finansiär, Sagari Sport AB (dotterbolag till Victoria Invest), har engagerat sig i klubben och tanken är att Österlen ska spela i Superettan 2022. Om det är Agim Sopi som fortsätter resan med ÖFF återstår att se. Diskussioner med styrelsen stundar. En lågoddsare är att Agim förlänger.

Om det är du som tränar Österlen nästa säsong, vad krävs för att lyckas även i division 1?
– Redan under de första träningarna såg jag att flera av spelarna har väldigt hög kvalitet och att de skulle klara sig bra även i division 1. Sen vet jag av erfarenhet att det kommer att behövas ett par förstärkningar, säger Agim Sopi.

– Det känns overkligt, och nästan lite tomt nu när målet är uppnått. Jag känner en stor stolthet och det tycker jag att hela Österlen kan göra. Agim är en jävla hjälte och se på Robin Jakobsson som spelade nästan hela matchen med den där foten. Utan att göra ett enda misstag – vilken ambassadör, säger Österlen FF:s vice ordförande Filip Lidgren!

Division 1 – det ekonomiska slukhålet

Långa resor och relativt lite bidrag från Svenska Fotbollsförbundet. Division 1 blivit känt som en dyr serie att delta i. Ett ekonomiskt slukhål. Dessutom måste idrottsplatsen i Skillinge delvis byggas om – säkerheten behöver förbättras och en ny läktare med plats för 500 sittande åskådare utmed östra långsidan planeras att byggas. Därutöver behöver organisationen förstärkas. Och gissningsvis även spelartruppen. Precis som i så många andra kommuner där framgångsrika elitföreningar stöttas av hemmakommunen behöver såklart även Österlen FF stöd av Simrishamns kommun.

– Det finns redan en plan för mycket av detta. Vi har klart med Sagari Sport som tror på vår satsning och går in med pengar, säger Filip Lidgren som gärna räknar upp en hel radda av människor som ligger bakom Österlens framgång och som han tycker ska lyftas fram.

– Många människor i Brantevik, Rörum och Skillinge ska vara stolta idag, bland andra Mattias Westberg, Tord Carlsson, Kjell Nilsson och Eskil Brantling, många ideella krafter och alla tränarna före Agim, inte minst Jonas Stridsberg och Jonas Mårtensson som till stora delar satte ihop succétruppen, fortsätter Filip Lidgren.

Sagari Sport – travhästar, e-sport och nu fotboll

Sagari Sport AB är ett multisportföretag som har gjort investeringar i bland annat e-sport och som äger ett 30-tal travhästar. Nu tar man även klivet in i fotbollen.

– Sagari Sport storsatsar i ÖFF genom att bygga ett långsiktigt värde i klubben både organisatoriskt och finansiellt. Målsättningen med denna investering är att etablera ÖFF i Superettan 2022 och Vision 2025 är ett etablerat lag i Allsvenskan. I ett första steg tillsätts Malik Sesay som sportchef i klubben, Malik har bland annat tränat IFK Trelleborg, IFK Malmö och FC Rosengård, skriver Sagari Sport på sin hemsida.

Har ni någon anknytning till Österlen?
– Min sambo är därifrån och min mor har bott där. Vi vill vara med från början av denna nya fas och tror att det här är win-win för både oss och Österlen FF, berättar Alexander Huhtinen som står bakom Sagari Sports satsning och som går in som klubbchef i ÖFF:s nya organisation.

Jörgen ”Schweden-Bomber” Pettersson in i tränarstaben

Alexander Huhtinen avslöjar också att den tidigare landslagsmannen Jörgen Pettersson kliver in i Österlens tränarstab. Pettersson har sedan 2009 haft tränarroller för olika lag i Skåne, nu senast i IF Lödde.

Det är mycket som behöver planeras i det lilla klubbhuset på Skillinge IP innan seriepremiären till våren. Rom byggdes inte på en dag men bygget har börjat.

– Alla som har passion för fotbollen på Österlen måste sluta upp i detta, avslutar Filip Lidgren.