William Wistrand går från klarhet till klarhet

0
2348
William Wistrand - Barsebäck Resort Masters yngste deltagare.

När väl tävlingssäsongen drog igång för Österlens GK:s 15-årige golftalang William Wistrand blev det en rejäl utmaning. Som enda deltagare från sydöstra Skåne kvalificerade han sig nyligen till Barsebäck Resort Masters som ingår i MoreGolf Mastercard Tour. Vi följde William under andra dagens spel på Barsebäck GK:s bana Master Course där han tampades med nära 200 andra spelare från den svenska senioreliten. 

William inledde första dagens spel på ett strålande sätt. Fyra par och en birdie på de första fem hålen gav efter 18 spelade hål 78 slag (fem över banans par). 

“Min lägstanivå är hög”

Barsebäck välkomnade oss till andra dagens spel med aningen ostadig väderlek. Stabilare då från William som inledde med långa, raka slag upp på green vilket gav honom möjlighet att birdieputta på de båda inledande hålen. Puttarna var bra men smet retligt förbi koppen och istället för två birdies fick William notera par i scorekortet på både hål 1 och 2. 

Därefter tre hål med bogeys men William höll fokus och på sexan rullade han åter i ett par – starkt! Resten av ronden innehöll fem bogeys, fem par och två birdies vilket blev 81 slag och totalt tretton över par under två dagars spel vilket denna gång inte räckte till en placering på rätt sida om cutten. Men att ha 30 spelare från den svenska eliten bakom sig är imponerande.

– Jag är nöjd. Att spela sådär golf och ändå få ihop en bra score på en så pass svår bana som Barsebäck är ett jättebra kvitto på att min lägstanivå är hög, säger William Wistrand när vi sätter oss ner i konferensavdelningen på Lilla Vik.

Vilken härlig utmaning att få spela Barsebäck Resort Masters.
Vad tänkte du när du fick klartecken att vara med?

– Att det skulle bli jättekul att spela. Barsebäck Resort Masters och Swedish Golf Tour på Djupadal förra året är de två största tävlingarna hittills i min golfkarriär. 

Nionde hålet på Master Course. Bollen ligger pluggad i den mjuka och ojämna bunkerväggen. Hur ska detta gå?
Svar. Det svåra läget i bunkern på nian klarade William galant.

Amatören Ludvig Åberg vann Barsebäck Resort Masters

MoreGolf Mastercard Tour ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden. Touren är den marknadsledande professionella golftouren i Norden. Här spelar proffs från flera länder som förbereder sig för att ta steget ut i Europa.

Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb spelade hem Barsebäck Resort Masters tack vare en bogeyfri sista 68-rond. Detta var hans andra raka seger på MoreGolf Mastercard Tour. 

Resultat topp tre – Barsebäck Resort Masters

1. Ludvig Åberg -15
2. Mikael Lindberg -10                                              
3. Björn Hellgren -8

Fler egna beslut utan caddie

Under flera år har William redan hunnit med att tävla mot seniorer. Bland annat vann han förra året klubbmästerskapet i hemmaklubben Österlens GK.

Vad är skillnaden att tävla mot seniorer jämfört med spelare i din egen ålder?

– Slagkapaciteten, och att spela smart. Som junior vill man ofta slå så långt som möjligt och då ökar risken att man missar vilket innebär höga scorer. På Barsebäck var jag tvungen att spela smart, att spela fram bollen istället för att gå för green. Det var lärorikt. Det jag också tar med mig från denna tävling är att jag måste vara mer noggrann med avståndsbedömningar och vart jag ska slå bollen. Ibland tog jag lite för snabba beslut.

Vid tävlingar brukar Williams pappa eller farfar gå caddie. Tävlingen på Barsebäck genomfördes utan varken publik eller caddies, hur upplevde du det?

– Det blir inte samma sak och det bli klart ensamt. Det är alltid kul när någon går med. Och en caddie kan du alltid prata med. Utan caddie blir jag mer självständig och får ta fler beslut själv. Om det är positivt eller negativt vet jag inte. Tråkigt dock utan publik.

Tävlingar utan caddie innebär fler egna beslut för William Wistrand.

Vilket hål var du mest nöjd med under tävlingen på Barsebäck?

– Hål 1. Jag tror inte jag spelade hålet exakt som jag ville men båda dagarna fick jag den scoren jag ville ha på ettan. Det är ett riktigt tungt öppningshål och där gjorde jag par båda dagarna. Det är jag riktigt nöjd med, viktigt att få en bra start på rundan.

Junior-SM och Slaget om Skåne nästa vecka

I den första deltävlingen i Slaget om Skåne som nyligen spelades i Sjöbo slutade William tvåa. På tisdag nästa vecka spelar William andra deltävlingen i Slaget om Skåne som denna gång spelas på Kristianstads GK. 

Och dagen efter Slaget om Skåne åker han till Kalmar för att spela en tävling som ingår i SM för juniorer (13-21 år). I Kalmar deltar över 100 spelare som först spelar tre dagars cut där sedan de 45 bästa får spela den fjärde och sista tävlingsrundan. Fortfarande är varken publik eller caddies välkomna ut på banorna. Det som William däremot tar med sig ut på banorna är erfarenheten från Barsebäck Resort Masters. Lycka till!