Andra raka 0-1-förlusten för Tomelilla

0
1722
Anders Nilssons hörna i slutet av matchen var på väg in men bollen tog i kryssribban. Foto Axel Orrenius.

Inför lördagens hemmamatch på Tomelilla IP i division 3 södra trodde Tomelilla IF:s tränare Magnus Högström att IFK Trelleborg skulle försöka hitta in bakom den egna backlinjen via långbollar till snabba anfallare. Det visade sig vara en helt korrekt inför-analys. Gästernas ledningsmål fem minuter in i andra halvlek blev matchen enda men en dramatisk matchavslutning var nära att resultera i en poäng till Tomelilla.

Första kvartens bollinnehav till gästerna medan Tomelilla mest ägnade sig åt att täcka ytor bakåt. Sånär som på ett öppet läge för Trelleborg hade Tomelilla bra kontroll på gästernas anfallsspel.

Bättre rörelse efter drickapausen

Efter drickapausen 20 minuter in i första halvlek flyttade hemmalaget fram positionerna och pressade Trelleborg högre upp upp i banan vilket även banade väg för ett par fina långbollar ut på högerkanten. 
Vad sa du till spelarna vid drickapausen?
Anfallsmässigt så ville vi komma mer på vår högersida. Här skulle vi också börja med att trycka några längre anfall bakom deras vänsterback för att sedan sätta press och i anfallen efteråt gå över till mer bollinnehav och försöka lösa deras första press på oss. Här var det för dålig rörelse och spelbarhet till bollhållaren. Det var detta vi pratade om i den lilla ”time outen” som gjorde nytta för oss, säger Tomelillas tränare Magnus Högström.

Tomelilla IF:s tränare Magnus Högström.
Foto Axel Orrenius.

Gästerna avslutade första 45:an med tre bra målchanser och Tomelillas farligaste målchans kom också den i slutet av halvleken. Kevin Ketteridge drev bollen mot straffområdet, ändrade riktning och drev några meter till innan han tryckte av med högern. Skottet blockades effektivt av en Trelleborgsförsvarare. 0-0 efter första halvlek.

”Ett onödigt mål”

Redan fem minuter in på andra halvlek rann gästernas Mathias Andersson igenom Tomelillaförsvaret och kunde placera in 0-1.
– Ett onödigt mål som vi ska kunna värja oss ifrån. I paus pratade vi om hur psykologiskt viktigt första målet är i denna värme. Nu började uppförsbacken men jag tycker ändå att vi försökte hålla oss till en bra mix av längre och kortare uppspel, säger Magnus Högström.

0-1-underläget gav en injektion till Tomelilla som satte bättre tryck i presspelet vilket resulterade i några halvchanser. Speeden och löpningarna fanns hos startanfallarna Kevin Ketteridge och Erik Ekholm men tyngden i mitten saknades vilket gjorde det ganska enkelt för Trelleborgs försvarare. I jakten på kvittering gjorde Tomelilla alla fem tillåtna bytena. Fler pigga ben flyttade fram Tomelillas anfallspositioner i ett rakare spel samtidigt som laget öppnade sig bakåt.

Sista tio blev en berg- och dalbana på den hårda och studsiga gräsplanen. Anders Nilsson skruvade en hörna direkt i kryssrybban. Gästerna hade öppet mål i en omställning men där Olof Nilsson rensade undan på mållinjen. Bästa kvitteringsmöjligheten kom på övertid då Tomelilla tilldömdes straff när Kasper Svensson drogs ner i straffområdet. Olof Nilsson drog på från straffpunkten men Trelleborgs målvakt gjorde en fin räddning vilket var det sista som hände i matchen. 

Straffräddningen av IFK Trelleborgs målvakt blev matchens sista aktion.
Foto Axel Orrenius.

Någon eller några spelare som du vill framhålla?
– Filip M, Olof Nilsson, Robin Nilsson, Anders Nilsson och Erik Ekholm var duktiga.

Omstart 8 augusti borta mot Veberöd

Tomelillas nästa utmaning i serien blir Veberöds AIF på bortaplan. Den matchen spelas inte förrän den 8 augusti.
Hur ser upplägget ut för er nu under uppehållet, träningar, träningsmatcher, ledighet?
– Träning söndag, sedan uppehåll i två veckor. Grabbarna har egenträning den tredje veckan. Därefter börjar den kollektiva träningen igen vecka 30. Träningsmatch mot Vejby (division 3) den 1 augusti och höststart den 8 augusti mot Veberöd.

Resultat Tomelilla IF-IFK Trelleborg 0-1 (0-0). 0-1 Mathias Andersson.