Österlen FF del 3 – Ronny, en bärande del av lagbygget

0
1897
Ronny Andersson en av Österlen FF:s lagledare.

Alla borde någon gång i livet arbeta ideellt med något man brinner för. Att göra ett jobb helt utan ekonomisk ersättning är stimulerande – du ger och får tillbaka. En givande aktivitet helt enkelt. Hela den svenska idrottsrörelsen bärs framåt av ideellt arbetande människor på olika nivåer. De är sanna hjältar. I den tredje delen i Österlensports reportageserie om Österlen FF träffar vi en av dessa hjältar, Österlenprofilen Ronny Andersson, som verkligen vet vad ideellt arbetet innebär och vad det ger tillbaka.

”Känner mig som en del av laget”

Föreningslivet på Österlen har varit en röd tråd genom Ronnys liv och han har lärt känna väldigt många människor genom åren. Ibland kommer det fram folk på stan och pratar med honom.

– Min fru brukade undra vem det var jag pratade med. Det är svårt att placera alla människor och rätt ofta har jag ingen aning, säger 71-årige Ronny Andersson.

Under cirka fem år satt Ronny i biljettluckan vid Österlen FF:s hemmamatcher. 2017 gick hans fru bort och från och med säsongen 2018 klev han istället in som en av Österlens lagledare. Vi träffar Ronny på Skillinge ip en stund innan ett av vårens träningspass.

Ronny Andersson vid biljettluckan på Skillinge ip.

Hur kommer det sig att du tog klivet från biljettluckan till en lagledarroll?
– Jag kände rätt många av spelarna sedan tidigare och såg ofta lagets träningar. Ibland åkte jag med på bortamatcherna också. Det blev mer och mer.  Sen frågade dom om jag ville hjälpa till. Vi är tre lagledare som servar killarna. Det är Carsten Nilsson som har hand om kläder och sånt. Erling Silverberg tar hand om eventuella skador. Och så jag.

Vilka är dina uppgifter?
– Jag servar killarna med vatten, hämtar bollar, koner och västar så att det flyter som det ska under träningar och matcher. Bollarna ska pumpas med 0,85 som är ett slags viktmått. Jag brukar även hjälpa till så att vi får in matchannonser i Ystads Allehanda men det är en yrkesskada, fortsätter Ronny som under 22! år arbetat inom lokaltidningen, bland annat som annonssäljare.

Tre träningstillfällen per vecka är Ronny på plats på Skillinge ip i god tid innan träningen startar. Därutöver jobbar han vid matcher, både hemma och borta. En stor del av Ronnys fritid tillägnas fotbollsföreningen i hans hjärta.

Ronny Andersson – en av lagdelarna som i ordets rätta betydelse bär laget.

Hur kommer det sig att du har ett så stort engagemang för Österlen FF?
– Det har blivit som en familj med alla killarna. Nya spelare smälter bra in i laget. Sen är det sällskap för mig också. Alla hälsar på alla och jag känner mig som en del av laget.

Branteviks IF och Simrishamns Köpmannaförening

Föreningsmänniskan Ronny är även sekreterare i Branteviks IF:s huvudförening, den som årligen arrangerar Jazz under stjärnorna på idrottsplatsen i Brantevik.

– Och innan Brantevik var jag i Gislövsdals IK där jag bland annat drog igång mogendansen på Gislövs Stjärna. Men mitt första föreningsengagemang var i Vitaby IS som 1973 gick ihop med Ravlunda IF och blev RAVI.

Vilken var din roll i Vitaby?
– Jag tränade pojklag. Jag spelade fotboll i Vitaby också.

Har du spelat i fler klubbar?
– Nej, jo förresten jag spelade en match för IFK Simrishamns oldboys. Jag drog av en muskel efter en halvtimmes spel men jag höll nollan, säger Ronny med ett leende.

Så du var målvakt under din fotbollskarriär?
– Jag var egentligen center men ibland stod jag i mål också.

Förutom engagemanget i Österlen FF och Branteviks IF är Ronny även engagerad i Simrishamns Köpmannaförening där han har hand om de presentkort som föreningen säljer.

Ovanpå allt ideellt engagemang finns även dottern och barnbarnen. Även om de ibland får stå åt sidan för Ronnys fotbollsintresse är de nummer ett.
– Barnbarnen är grädden, de är så härliga!

Syrianska eller Österlen vinner serien

Om vi övergår till årets sportsliga säsong. Vad tror du Österlens möjligheter?
– Etta eller tvåa. Syrianska och Österlen kommer slåss om förstaplatsen. Husqvarna kan också bli farliga.

Vad skiljer denna upplaga av Österlen FF jämfört med fjolårets?
– Mycket bättre. Vi har flera toppspelare. Men det är samma fina stämning i laget som alltid.

Ronny återkommer ofta under intervjun till lagets goda stämning. Vad tror du är nyckeln?
– Killarna är ungefär samma, och de trivs ihop. En del kanske trivs bättre här på Österlen där det är lite lugnare. Jämfört med i städer alltså. Tränarna är duktiga på att få ihop laget. De ger ris och ros.

Slutligen frågar jag Ronny om han har någon rolig händelse han varit med om under alla år inom Österlens föreningsliv.
– Det var en vinter. Jag jobbade i Vitaby lanthandel och skulle köra ut matvaror. Det var så mycket snö att det inte gick att köra med bilen överallt så då packade vi maten i en pulka och levererade maten med skidor och pulka istället, avslutar Ronny Andersson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here