Nördar i Borrby håller Nackatraditionen vid liv

0
3682
Arkivbild. Publiken bjöds på flera tekniska dribblingar som säkert "Nacka" Skoglund hade gillat.

Varje julafton 12.00 träffas Söderbor, hammarbyare och Nackavänner vid Nackastatyn på Söder i Stockholm för att hedra Lennart Nacka Skoglund och för att önska varandra god jul innan Kalle Anka och övrigt julfirande tar vid. Julafton är Nackas födelsedag och i år skulle han ha fyllt 90 år. Sedan 2010 har traditionen kopierats till landets andra Nackastaty, den utanför Borrby på Österlen, där Stefan Magnussons traditionella julaftonstal om en av svensk fotbolls största lirare läses samtidigt som Magnusson själv håller talet vid statyn i Stockholm.

Film från uppvisningsmatchen då Nacka lirade med Brasilianska Fluminense

Och precis som i Stockholm bjuds besökarna även i Borrby på glögg och pepparkakor, och faktiskt också en kort film från den uppvisningsmatch som Nacka lirade på Borrby IP 1960 och som är huvudanledningen till att det finns en staty över honom även i Skåne.

Statyn över Lennart Nacka Skoglund invigdes 2010. Bajenlegendarerna Ronnie Hellström, Kenta Ohlsson och Ya Skoglund (Nackas bror) fanns på plats vid invigningen.

Ronnie Hellström är ambassadör

Julaftonsfirandet vid Nackas staty på Österlen är ett samarbete mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF och stöds av Ronnie Hellström – evenemangets officiella ambassadör.

– Skåningen och Malmö FF:s pojklagsspelare kom till Stockholm och Hammarby som tonåring. I Bajen utvecklades Ronnie till världsmålvakt och var under många år proffs i Bundesligalaget Kaiserslautern och given i det svenska landslaget. Ronnie var på plats i Borrby 2010 då statyn invigdes så det känns som en perfekt ambassadör för denna fina jultradition. Jag träffade Ronnie nyligen och han sa att han skulle dyka upp i år. Har även bjudit in Zlatan Ibrahimović, som ju outat att även han gillar Bajen, men har ännu inte fått svar, säger Joachim Orrenius, en av initiativtagarna.

Enda matchen i Sverige på julafton?

Som en hyllning till fotbollen och det goda samarbetet mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF spelas det även i år boll i Borrbys sporthall. Två lag med Hammarbysupportrar med anknytning till sydöstra Skåne möter Borrby IF:s oldboys. Vill du se fotboll live på julafton är det alltså till Borrby du ska bege dig.

Full fart i Borrby sporthall på julafton.

Program julafton 2019 i Borrby

09:30 – sporthallen i Borrby öppnas.
10:00 – match 1 – Bajen Fans Österlen lag 1 möter Borrby IF:s oldboys.
10:25 – match 2 – Bajen Fans Österlen lag 1 möter Bajen Fans Österlen lag 2.
10:50 – match 3 – Borrby IF:s oldboys möter Bajen Fans Österlen lag 2.
11:30 – glögg, pepparkakor och julmys i Borrby IF:s klubbhus. Filmvisning.
12:00 – samling vid Nacka Skoglunds staty intill klubbhuset på Borrby IP. Hyllningstal till Lennart Nacka Skoglund.

– Fantastiskt att intresset är så stort att vi i år ställer upp med två lag. Jag skojade med Björn Månsson, Borrby IF:s ordförande, att detta kanske växer till en hel cup framöver. I så fall kan cupen heta Nackas Minne, efter den tidigare så populära inomhusturneringen på Hovet och i Globen, säger Joachim Orrenius.

Domaren Ingemar Jönsson brukar ha full koll på händelserna mellan Borrby IF:s oldboys och Bajen Fans Österlen.