Österlens ungdomar hemma i sanden på Åhus Beach Fotboll

0
3697
Kompisgänget från Österlen gjorde succé i 14-årsklassen i Åhus Beach Fotboll.

Österlens stränder är världsberömda och behöver inga ytterligare presentationer. Att de även fostrar duktiga beachfotbollsspelare bevisas av resultaten i Åhus Beach Fotboll som just nu pågår på Täppetstranden i Åhus.

Succé för kompisgäng i 14-årsklassen

Flera lokala lag från sydöstra Skåne deltar i årets strandfotbollsdagar i Åhus. Bäst hittills har det gått för det nykomponerade och egencoachade kompisgänget FC Stolpskott (laget bestod av 14-åriga pojkar från Gärsnäs, Tomelilla och Simrishamn och som på grund av regelverket inte officiellt kunde heta FC Stolpskott utan tvingades till ett par tillfälliga spelarövergångar och istället spelade under namnet IFK Simrishamn där de flesta av dem spelar fotboll till vardags) som imponerade stort i klassen för 14-åriga pojkar. Fem segrar och målskillnaden 11-4 tog laget till en överlägsen gruppseger och kvartsfinal i A-slutspelet där de tog sjätte raka segern genom att besegra Mörrum med 2-1.

Albin Lindén offrar sig och försöker vinkla in en boll med huvudet under årets Åhus Beach Fotboll.

Måndagens semifinal mot Kristianstad blev en gastkramande tillställning där FC Stolpskott under större delen av matchen tryckte på för ett avgörande och som, både under ordinarie tid och i den avgörande straffläggningen (1-1 efter full tid), var just stolpträffar från A-finalen. FC Stolpskotts första deltagande i Åhus Beach Fotboll (idel vinster och en oavgjord match under ordinarie matchtid) slutade nu med välförtjänta bronsmedaljer. Segrade i A-klassen gjorde Wä.

Harry Esbjörnsson, Jonathan Haraldsson, Albin Lindén, Jesper Björklund, Axel Orrenius, Benjamin Blomqvist, Wilmer Andersson och Albin Nilsson – ett färgstarkt gäng som även var starka i sanden på Täppetstranden i Åhus.

– Vi är nöjda och har haft två jätteroliga cupdagar. Nästa år kommer vi nog tillbaka, då är vi 15 år och kan förhoppningsvis heta Stolpskott även i resultatlistorna, säger Axel Orrenius, FC Stolpskotts lagkapten.

Samarbete, spelglädje och kämpaglöd – Ystads ledord gav resultat dag 2

Ett 13-årslag från IFK Ystad lyckades också ta sig till semifinal i A-slutspelet. Efter fyra segrar, en oavgjord och tre förluster slutade laget på en fjärdeplats i gruppspelet. Och på vägen mot semifinalen tog Ystadkillarna en fin skalp genom att 2-1-besegra Brommapojkarna i kvartsfinalen.

– Vi hade svårt att hitta rätt i spelet första dagen. Dag två lossnade det ordentligt. Vi fokuserade på att jobba med samarbetet i laget och jobba hårt tillsammans, vilket är viktigt i en turnering som Åhus Beachfotboll. Detta är något som vi arbetar mycket med i vårt lag. Även om vi ställde upp med två lag så var vi hela tiden som ett vid sidan om planen. Våra ledord under turneringen var: samarbete, spelglädje och kämpaglöd. Att hela tiden vara där för varandra och hjälpas åt under dessa två dagar, säger IFK Ystads ledare Mathias Hansson.

Ystads båda lag i 13-årsklassen.

Gärsnäs 14-åriga flickor till A-kvart

I F14-klassen krigade sig Gärsnäs flickor också fram till en kvartsfinal i A-slutspelet där det dock blev uddamålsförlust mot Vinslöv.

Gärsnäs F14-lag laddar för match.

Åhus Beach Fotboll för barn och ungdomar håller på till och med den 5 juli och sydöstra Skåne representeras av flera lag från Gärsnäs, Brösarp, Tomelilla, Sankt Olof, Öja, Ystad och Simrishamn. Följer du inte lagen på plats hittar du hela spelschemat och alla resultaten här >>

Rekordstort deltagande

Detta är femte året som Åhus Beach Fotboll arrangeras. Över 450 lag är anmälda till årets turnering vilket är rekord och nära det uppsatta målet som är 480 lag. Den största ökningen står ungdomslagen för. En av många populära tävlingsklasser under Åhus Beach Fotboll är Fotboll För Alla där personer med olika typer av funktionsnedsättningar spelar. Här går man verkligen all in i sanden och krigar för sitt lag.

Match i klassen Fotboll för alla under Åhus Beach Fotboll 2019