Tomelilla IF degraderas till division 4

0
2368
Tomelilla IF åkte ur division 3 och gör efter endast tre veckor rekordtidig comeback i trean. I kavaj dessutom.

Inför den sista matchen i kvalgruppen var Tomelilla IF:s uppdrag att vinna stort mot redan avsågade Fortuna FF. Uppdraget gick galant men eftersom FC Trelleborg vann sin match och därmed hela kvalgruppen räckte inte söndagseftermiddagens solklara 5-0-seger på ett isande kallt Tomelilla IP. Tomelilla tvingas nu starta nästa försäsong som ett division 4-lag.

Tomelilla satte full fart direkt och redan efter fem minuter kunde Jacob Wetterberg placera in en frispark. Fem minuter senare smällde lagkapten Joakim Persson in tvåan. 2-0 redan efter tio minuter höjde inte direkt stridsmoralen hos gästande Fortuna som hade stora problem i de bakre positionerna.

Lagkapten Joakim Persson tvåmålsskytt

Tomelilla hade ett bastant bollinnehav och Fortuna tilläts bara sticka upp i några enstaka ströanfall. Matchen kändes tidigt avgjord och den fåtaliga publiken, endast 141 betalande, hade bara att invänta 3-0 och det var återigen Joakim Persson som målade.

Tomelilla IF:s lagkapten Joakim Persson blev tvåmålsskytt i den sista kvalmatchen mot Fortuna FF. Leder han Tomelilla även i nästa års division 4-spel?

Matchbilden på Tomelilla IP fortsatte efter paus. 4-0 genom Anders Nilsson och i den 85:e minuten fastställde Ahmed Zukanovic slutresultatet till 5-0. Frågan var nu hur den andra matchen i kvalgruppen fortlöpte – FC Trelleborg hemma mot starka Veberöds AIF. Båda lagen hade vid vinst chans till avancemang och det var alltså trelleborgarna som till slut drog det längsta strået.

Högström ska ta TIF tillbaka till division 3

Trots 5-0 tvingas nu tränare Mikael Göransson avsluta sin långa tränarkarriär i Tomelilla IF genom att konstatera att laget får börja om i fyran. I den sydöstra division 4-serien väntar bland andra de lokala lagen Janstorps AIF, IFK Simrishamn, Rydsgårds AIF och Lunnarps BK. Detta var Göranssons sista match som tränare för Tomelillas a-lag. Nu blir det nye tränaren Magnus Högström som har uppdraget att föra upp laget till division 3 igen.

– Vi ska tillbaka igen och vägen dit startar imorgon (läs idag). Nu väntar ett litet uppehåll för pågarna efter en lång säsong och vi drar igång världens längsta försäsong i mitten av november, skriver föreningen på sin hemsida.

Får laget behålla spelartruppen bör det inte vara någon omöjlig uppgift för Magnus Högström att föra upp Tomelilla till trean. De flesta spelarna håller hög nivå, kanske för hög för spel i fyran. Men vill man spela fotboll på Österlen finns inte mycket att välja mellan för de som sneglar uppåt i seriesystemet. Högre upp finns endast Österlen FF som nyligen klarade nytt kontrakt i division 2. Ett division 3-lag behövs i sydöstra Skåne. Om cirka ett år vet vi om Tomelilla IF lyckats fylla det tomrummet.