Joakim Haeggman showade på Tomelilla GK

0
2963

Han är en av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna och var förste svensk att spela klassiska Ryder Cup. Nästa år fyller smålänningen Joakim Haeggman 50 år och då ger han sig ut på seniortouren. På fredagsmorgonen förgyllde han Nätverket Österlens företagsfrukost på Tomelilla golfklubb.

Efter den traditionella rundan där företagarna presenterar sig för varandra peggade Joakim Haeggman upp en tempostark och engagerande föreläsning om sin golfkarriär.

Haeggman vann Ryder Cup två gånger som ledare

1979 var första gången som ett lag från Europa ställdes mot USA i Ryder Cup. Tidigare hade enbart brittiska lag utmanat jänkarna.

1993 blev Joakim Haeggman förste svensk att spela Ryder Cup. Haeggman vann sin singelmatch mot John Cook men det räckte inte. Europa förlorade trots att spelare som Seve Ballesteros, Bernhard Langer, Nick Faldo och Colin Montgomerie fanns i laget. Men revanschen kom 2002 och 2004 då han i rollen som vice kapten vann Ryder Cup båda gångerna.

Årets Ryder Cup spelas i Frankrike i september och Henrik Stenson ligger bra till att få representera Europalaget. Kanske får vi även se Alexander Norén i laget.

Kostas Foussianis från Nätverket Österlen fick känna på Joakim Haeggmans Ryder Cup-pokal.

Ytterligare sex toursegrar hann Haeggman med innan han 2013 lämnade den internationella toppgolfen. Nästa år gör han comeback på europatouren för seniorer.

Är Ryder Cup-pokalen ditt finaste pris?

– Segern i Scandinavian Masters på hemmaplan i Barsebäck 1997 med familj och alla polarna omkring mig var också speciell. Nästa år fyller jag 50 vilket är ett krav för att få spela på seniortouren. Jag har saknat tävlingsmomentet. Jag är en tävlingsmänniska och vill uppleva den känslan igen, säger Joakim Haeggman.

Efter föreläsningen förflyttade sig frukostgästerna ut till driving rangen där Joakim Haeggman hade stor slagshow. Några av konstslagen ser du i klippen nedan.

Kolla in hur Haeggman slår med järnklubbans blad vinklad åt fel håll!

Haeggman bjöd på många tips under showen på driving rangen. Här är ett par.
– Den som är tråkigast vinner. Alltså den som kan göra likadana slag varje gång. Viljan att träna är det avgörande om du vill bli en bra golfspelare.

Golftalangen Calle Strandberg

Vad varje nätverksmöte presenteras en av de unga idrottstalanger som företagsnätverket Nätverket Österlen sponsrar. Denna gång välkomnades golfspelaren Calle Strandberg upp på scenen där han fick ta emot blommor och en check på 20000 kronor.

Calle Strandberg berättar om sina kommande mål.

Calle Strandberg har spelat golf sedan 4-årsåldern och tränar golf sex dagar per vecka. Dessutom blir det ungefär lika många träningspass på gym.

Vad har du för mål med ditt golfspel?

– Att komma ner till handikapp + 3 och att vinna så många tävlingar som möjligt, svarar Calle Strandberg.

I Nätverket Open spelade Calle Strandberg för lag Team Nätverket. I samma lag spelade även badmintonspelaren Jacob Nilsson som är en av de talanger som Nätverket Österlen tidigare sponsrat. Och det har gått bra, Jacob Nilsson är idag den svenske spelare som ligger högst på världsrankingen. Tillsammans med Herman Holst slutade Team Nätverket på fjärde plats i årets Nätverket Open.

Nätverket Open 2018

Direkt efter Haeggmans uppvisning gick starten i företagstävlingen Nätverket Open. 24 tremannalag gick de 18 hålen i ett fantastiskt sommarväder och när slagen räknats samman stod lag Najdovski Invest som vinnare. Vinnarlaget bestod av Christer Pettersson, Mikael Eklund och Tome Najdovski. Tvåa blev Toyota Sydost med Bengt Gustavsson, Markus Ljung och Olov Bengtsson och trea Byggmästarn i Skåne AB som ställde upp med Magnus Högström, Lars-Åke Persson och Ingemar Andersson.

Hur gick det då för Joakim Haeggman i Nätverket Open? Jo, han spelade utom tävlan i lag Green Team tillsammans med Kristian Hägglund och Göran Tyrving och hade vunnit om de hade ställt upp i tävlingen.

Hela resultatlistan i Nätverket Open 2018 hittar du här.