Morgan Ristmägi leder IFK Simrishamns nystart

0
4684
Morgan Ristmägi, ny ordförande i IFK Simrishamn.

IFK Simrishamn har fått en flygande start i herrarnas division 4 östra. Med tre segrar och en oavgjord toppar Österlenlaget tabellen. Men vi lämnar Simrishamns A-lag och tar istället pulsen på nyvalde ordföranden Morgan Ristmägi som från och med i vår leder en av sydöstra Skånes största fotbollsföreningar.

Jessika Malmqvist har efter flera år som ordförande avtackats och lämnat över ordföranderollen till Morgan Ristmägi. Flera nya namn har valts in i styrelsen.

– Det har blivit en nytändning i hela föreningen, inte bara i styrelsen. Vi frågar oss hela tiden om vi kan göra saker på ett annat, bättre sätt. Vi i styrelsen ska hjälpa ledarna med administration och problemlösningar så att de kan fokusera på att vara just ledare, säger Morgan Ristmägi, som förutom ordförande också är ledare för IFK Simrishamns 15-åringar.

Morgan Ristmägi samtalar med domaren under en ungdomsmatch.

Hur kommer det märkas att du är föreningens ordförande?

– Jag är ute mycket i verksamheten bland både spelare, ledare och föräldrar. Jag vill känna av vad som är bra och vad som kan göras bättre. Att vårda föreningens/medlemmarnas pengar är en viktig del i mitt uppdrag. Jag vill bygga en bra struktur och grund för framtiden och det ska vara enkelt för andra att komma in i olika roller och fortsätta arbetet om någon slutar.

Flyktingar och flickor ska öka antalet spelare i Simrishamn

Morgan Ristmägi har själv spelat seriefotboll i Gislövsdals IK och Branteviks IF men aldrig i IFK Simrishamn. Ändå är han via sina företag, Salana och Helge Johnssons Bygg, IFK Simrishamns största sponsor.

Berätta om ditt engagemang i IFK Simrishamn?

– Mitt engagemang i IFK Simrishamn är enormt och det ger mig jättemycket tillbaka. Alla barn, ungdomar och föräldrar ger både värme och glädje. Med mina kontakter och nätverk kan jag göra en skillnad för klubben. Jag driver företag i Simrishamn och ser det som en skyldighet att ge tillbaka någonting till Simrishamn. Att det blev till just fotbollen beror på att jag själv har spelat fotboll och har fotbollen som ett stort intresse, men det skulle egentligen kunna vara vad som helst.

IFK Simrishamn har idag en bit över 200 aktiva spelare men på sikt vill föreningen öka antalet spelare till 400.

Det är en stor ökning, hur ska det gå till?

– Vi är centralorten på Österlen med akademiverksamheter i skolorna vilket gör att fler och fler ungdomar från de mindre orterna väljer att börja spela i Simrishamn. Sedan vill vi jobba mer med flickor och har nyligen startat en grupp för flickor. Vi har också en arabisk tränare som heter Yahia som fångar upp många av de arabisktalande barnen och ungdomarna som kom hit i samband med flyktingvågen. Han tränar dem två gånger i veckan och sedan slussar vi in dem i rätta åldersgrupper.

Klubbhuset byggs till i år

IFK Simrishamns klubbhus ligger perfekt placerat mellan planerna på Korsavads idrottsplats men klubbhuset saknar omklädningsrum. Idag byter spelarna om och duschar i Korsavadshallen.

– Tanken är att vi ska förlänga klubbhuset västerut och bygga ett omklädningsrum. Bygglovet är klart och en första del ska vara klar innan vintern. Det blir 90 nya kvadratmeter.

IFK Simrishamn har förutom seniorlaget även pojklag i följande åldersgrupper: U15, 05, 06, 07, 08, 09, 10, boll och lek samt ett nystartad grupp med flickor. IFK Simrishamn ansvarar även för den populära loppmarknaden Suckarnas gång, och Kamratcupen vintertid är ett annat publikt dragplåster. Men till A-lagsmatcherna är det inte så många simrishamnare som tar sig.

Hur ska ni göra för att väcka intresset här i stan?

– Jag tror att vi ska börja med att informera på stora skyltar i stan. Sociala medier i all ära men alla har inte Facebook. Sedan vill jag se ännu fler föräldrar som tittar på sina barn, både på träning och match, att föräldrarna tar mer plats och visar att de betyder något för både barnen och föreningen – att de känner att de också tillhör föreningen.

När Morgan Ristmägi coachar IFK Simrishamns 15-årslag tar han ibland hjälp av hunden Texas.

100-åring hoppas på division 3-spel 2019

Var är IFK Simrishamn om tre år?

– Då har vi en ännu mer blomstrande ungdomsverksamhet för både flickor och pojkar med en ungdomsansvarig som har utbyte med A-lagstränaren. Jag tänker mig även ett juniorlag som en naturlig väg in i A-laget. Kanske har vi också ett farmarlag i en lägre division. Då kan fler spelare stanna inom föreningen en längre tid och på så sätt behåller vi de äldre spelarnas erfarenhet. I ett sådant farmarlag kan även yngre spelare som inte räcker till i A-laget spela. Man ska även kunna klättra nedåt på karriärstegen, till exempel om man får barn eller ett jobb som gör att man inte vill satsa lika hårt men ändå vill spela fotboll. Jag vill att vi ska kunna ta hand om spelarna fullt ut.

Vad vill du med A-laget framöver?

– Vi fyller 100 år 2019 och det vore kul om vi spelar division 3-fotboll då. Vi ska vara självförsörjande med spelare som kommer härifrån eller som söker sig hit av egen vilja. Man ska vilja spela i Simrishamn. Det är bland annat därför jag vill öka antalet spelare till runt 400. Vi har så pass många bra ungdomsspelare som kommer underifrån och jag vill påstå att vi där skapar blivande division 3-spelare. Vi är centralorten på Österlen och jag tror tyvärr att det blir färre och färre spelare i de mindre föreningarna. Med hjälp av akademin som finns på skolan ser jag att vi ska kunna attrahera spelare och kunna vara självförsörjande.

Samarbetar IFK Simrishamn med andra föreningar?

– Vi öppnade upp en dialog med Österlen FF i vintras som sedan dog ut. Jag har förstått att dom har lite svårt med spelare och samtidigt börjar vi ta lite mark och då kan det bli svårt med ett samarbete och utbyte av spelare. Dessutom tror jag dom redan har någon form av samarbete med Lunnarps BK i Tomelilla kommun. Vi klarar oss eftersom vi har så bra ungdomsverksamhet, och om vi dessutom spelar bra fotboll på A-lagsnivå hjälper det till att göra oss självförsörjande.

Kort om Morgan Ristmägi

Född: 1976
Bor: Simrishamn
Yrke: Entreprenör
Familj: Sambon Jessika, sonen Benjamin (spelar i IFK Simrishamns 15-årslag) och hunden Texas.
Favoritspelare: Iniesta.
Ditt bästa fotbollsminne:
– Svårt, det är så många glada minnen. Men när Malmö FF vann över Celtic var det en otrolig stämning på Swedbank stadion. Alla stod upp och hejade, det var mäktigt. Ett annat starkt minne är när 04:orna vann hela Kristianstad Arena Cup. Sedan ser jag väldigt mycket fram emot matcherna med U15-laget så den ospelade matchen är också som ett minne.
Något vi inte vet om dig:
– Jag gråter till bra filmer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here