Nytt avstamp för Österlen FF i motig försäsong

0
2351
Österlen FF, försäsongsträning.

Knappt fyra veckor återstår till Österlen FF:s seriepremiär i division 2 östra Götaland den 7 april borta mot Assyriska Turabdin. Österlensport kollade in måndagens träning på Skillinge ip.

Någon enstaka plusgrad. Lätt regn. I diset på konstgräset förbereder tränarna Mladen Blagojevic (huvudtränare) och Jonas Nilsson (målvaktstränare) ännu ett träningspass.

Koner, häckar, medicinboll. Målvaktstränare Jonas Nilsson har planen klar inför kvällens träning.

Hur går det för er?

– Vi sliter på med betoning på sliter. Det är verkligen ingen spikrak väg för oss denna vinter. Når vi fram blir det bra men det finns fallgropar på vägen, säger Mladen Blagojevic.

En hård vinter med influensa och snöoväder har gjort att flera träningsmatcher ställts in. Uppslutningen och ibland även inställningen på träningarna har inte varit den Blagojevic önskat.

– Vi hade hoppas på en lite större och spetsigare trupp men den här serien med många och långa bortaresor har skrämt bort en del spelare från Malmötrakten. Och dom spelare med potential jag scoutat här på Österlen verkar nöjda med att spela division 4-fotboll. Antingen har deras klubbar sagt nej eller så har spelaren inget intresse. Vi har blivit försenade med spelare in och därför har vi inte kunnat bestämma vilka positioner vissa spelarna ska ha, säger Blagojevic.

Österlens trupp består i dagsläget av 17 spelare. Två av dessa har eller har haft knäskador och har ännu inte kommit tillbaka i fullt slag. I praktiken har Blagojevic 15 spelare att tillgå. En tunn trupp som behöver förstärkas. Målvakten Matt Silva är klar. Sedan står minst två utespelare på önskelistan.

Kanadensaren Matt Silva ny målvakt i Österlen

Målvakten Matt Silva, närmast från Bodens BK i division 2, har anslutit. 26-årige Silva började spela fotboll redan som 5-åring. Han har spelat collegefotboll i USA och i en liga på Filippinerna. De två senaste säsongerna har han varit Bodens förstemålvakt. Nu har han sökt sig till lite varmare breddgrader för att ta nästa steg i fotbollskarriären.

Matt Silva, ny målvakt i Österlen FF.

– En kompis till mig hade kontakt med Mladen som sa att Österlen sökte en målvakt. Nu är jag här och ser mycket fram emot säsongen. Jag kommer från Toronto och det är ungefär samma klimat där som här i Sverige, säger Matt Silva.

Är du nyfiken på Matt Silvas målvaktsspel kan du se några klipp från fjolårssäsongen här.

”I motvind lyfter draken”

Fler spelare på ingång?

– Vi för diskussioner med bl.a. Darko Lukanović som vunnit SM-guld med MFF 2004 som junior. Han har varit ute i världen i 14 år och har nu flyttat hem. Jag sprang på honom med barnvagnen på Mobilia i Malmö och vi får se vad det ger. Sen har vi Robin Jakobsson som vi varit på hela vintern. Han väljer mellan en division 1-klubb och oss. Vi jobbar på. I motvind lyfter draken, säger Blagojevic.

Hur ska du få draken att lyfta?

– Träningsmässigt gör vi vissa förändringar. Vi kommer att träna hårdare och längre tid vid varje träningstillfälle. Det är samtidigt en risk att öka träningsdosen, det kan dyka upp skador och då blir truppen ännu tunnare så det är en balansgång. Sen jobbar vi alltså på att få in ett par spelare till. Och så måste var och en inse att de ska bidra mer än hittills, och det är jag som ska börja med det. Alla i organisationen behöver dra ett litet större strå till stacken. Vi är i en svacka fast säsongen inte ens har börjat, både mentalt och fysiskt, men det kommer att lösa sig, säger Blagojevic.

Träningsmatcherna hittills

Vinst mot Hässleholms IF med 3-1 och förlust mot Mjällby AIF med 3-6 (3-3), mot Hittarps IK med 0-1 (0-0) och senast mot Kristianstad FC med hela 0-6 (0-0). Oavgjort i halvtid i samtliga förlustmatcher.

– Mot Kristianstad senast gör vi en riktigt bra första halvlek. Dom har ett skott på mål och två hörnor, inget annat. Vi för spelet, skapar målchanser, har boll i stolpen och är klart bättre än ett bra division 1-lag med många bra spelare. I andra gör dom nio byten och då visar det sig tydligt att vi har för tunn trupp. Dom slänger in nio fräscha killar som bara löper röven av oss. Jag har tre utespelare på bänken att byta in, en ska bara ha 10-15 minuters speltid, en annan skadar sig efter tio minuter. Vi är en bit efter träningsmässigt men vi är inte 6-0 efter, avslutar Blagojevic, som nu gör ett nytt avstamp för att komma ur svackan.

Återstående träningsmatcher för Österlen FF

På lördag kl 12.00 möter Österlen FF Lunnarps BK på Skillinge ip. Här du ser Österlen FF:s återstående inplanerade träningsmatcher som även uppdateras hittar här: