FC Cimrishamns kvalplats i fara efter oavgjort mot IBK Finn

0
2390
Dennis Hedqvists, i bildens bakkant, hårda skott tog i stolpen. Viktor Lykkegaard beredd på retur.

7-7 slutade söndagens intensiva, välspelade och mycket underhållande match i Jonebergshallen mellan FC Cimrishamn och IBK Finn från Lund.

FCC har fortfarande kvalplatsen och det kan mycket väl bli en målskillnadsaffär som avgör i slutomgången. Helt klart är att FCC är tvingade att vinna sin sista match mot avstigningskandidaten IBK Höllviken (endast en seger på 18 matcher). Närmaste utmanare om kvalplatsen är IK Stanstad (sex mål bättre målskillnad än FCC) som har två svåra matcher kvar, dels seriefyran IBK Finn som också har en möjlighet att knipa kvalplatsen, och dels redan klara seriesegrarna IBS Svedala.

Tempofylld och underhållande match i Jonebergshallen

FCC inledde i ett rasande tempo och tryckte tillbaka Finn men det var ändå bortalaget som via en snabb omställning gjorde kvällens första balja, 0-1 efter 5.55. Efter matchurskrångel  i samband med Finns ledningsmål och det påföljande matchavbrottet tappade FCC momentumet från den starka inledningen. Istället tog Finn tillvara på ett slarvigt uppspel och kunde göra 0-2 7.08 in i den första perioden. Två minuter senare drog Finn på sig en utvisning. FCC:s Andreas Björborn utnyttjade sin snabbhet, sprintade sig fri och prickade mycket beslutsamt in 1-2-reduceringen. Halvvägs in i perioden fick Finns Mattias Brofelth stå omarkerad framför Henrik Dahlström i hemmamålet och med backhand prickskjuta in bortaledningen fram till 1-3. Efter 14.24 fick Finn chansen att rycka ytterligare i målprotokollet då FCC:s Dennis Hedqvist fick sätta sig två minuter på botbänken efter hårt spel. Istället var det FCC:s Patrik Leijon som vispade in ett frislag fram till 2-3 som också var ställningen efter period ett.

I andra kom utdelningen för FCC

Finn inledde andra perioden bäst men det var FCC som i power play gjorde periodens första mål, Veton Gashi på pass från Andreas Björborn. I samma spelminut, den sjunde, serverade Björborn åter ett poänggivande pass, denna gång fram till Viktor Lykkegaard. 4-3 och hemmalaget i ledningen för första gången. Spelet hårdnade till med utvisningar för båda lagen som naturlig följd. Under ett av FCC:s power play tog Tobias Johansson fram sitt trollspö. Bakom mål lirkade han upp bollen på klubbladet, snurrade runt och vispade in 5-3 bakom Finns förvånade målvakt. Zorro själv hade inte gjort det bättre! Men frågan var om domarna skulle godkänna målet. Finn hävdade att Johansson använt klubban i ett för högt läge. Efter en kort överläggning godkändes kvällens snyggaste mål. Finn, som endast kom till spel med åtta utespelare, knöt näven och skapade en hel del möjligheter i slutet av den andra perioden. Men Henrik Dahlström i hemmamålet gjorde då flera avgörande räddningar.

Veton Gashi, Viktor Lykkegaard och Andreas Björborn i ljusblått svarade för fem av FC Cimrishamns sju mål i den oavgjorda matchen mot IBK Finn.

Gärna tre perioder till!

När Viktor Lykkegaard skickade in 6-3 efter endast 11 sekunders spel i den tredje perioden var det nog inte många som trodde att Finn skulle orka resa sig. Men på tre minuter och trettio sekunder gjorde Lundalaget tre mål och 6.20 in i slutperioden var ställningen helt jämn 6-6. Time out FCC, och när spelet återupptogs hittade Veton Gashi Andreas Björnborn i en ledig yta i slottet mitt framför Finns målvakt. Björborns snabba avslut innebar ny hemmaledning, 7-6. Halvvägs in i den tredje perioden hittade domarna en hands på FCC:s Tobias Johansson. Finn utnyttjade det numerära överläget fram till 7-7. Det blev inga fler mål trots att båda lagen hade möjligheter att avgöra. Det här var en sån där svängig och underhållande match som gärna hade fått fortsätta tre perioder till. Tack för showen!

– När vi spelar vår rörliga innebandy är vi kanske seriens bästa lag, men vi hamnar ibland i djupa dalar. Jag är irriterad över att vi slappnar av och ger Finn billiga mål när vi leder med 6-3. Det kanske är en anspänning som släpper när vi leder och som gör att vi tappar fokus, säger FCC:s tränare Anders Bäckman.

Så spelas ett eventuellt kval

Om FCC lyckas behålla kvalplatsen blir det en tuff uppgift att ta sig upp till tvåan. I en fyralagsserie gör två division 2-lag och två division 3-lag upp om en enda plats till nästa säsongs division 2.

– Det är mycket kvar och mycket kan hända men det är klantigt av förbundet att inte schemalägga så att sista omgången i serien spelas samtidigt. Stamstad möter Svedala dagen efter vår sista match mot Höllviken och har ju en fördel av att veta resultat i vår match om det blir en målskillnadsaffär, säger Anders Bäckman.

FCC:s sista match spelas den 17 mars kl 15.00 hemma i Jonebergshallen. Om resultaten fram tills dess går FCC:s väg har man allt i egna händer och det kan bli en jublande lördagseftermiddag i Simrishamn.

FCC tackar publiken i Jonebergshallen.

Matchfakta FC Cimrishamn – IBK Finn

Slutresultat: 7-7 (2-3, 3-0, 2-4)
Målen 
FC Cimrishamn: Andreas Björborn 2, Viktor Lykkegaard 2, Veton Gashi 1, Tobias Johansson 1 och Patrik Leijon 1.
Målen IBK Finn: Daniel Bergstedt 3, Mattias Brofelth 2, Patrik Henriksson 1 och Lukas Hedqvist 1.
Utvisningar: FC Cimrishamn 6 x 2 minuter, IBK Finn 4 x 2 minuter.
Publik: ca 110.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here