Timmy Buhre lyfter mot SM

0
4550
Timmy Buhre.

29-årige Timmy Buhre från Simrishamn tävlar senare i år i SM i Bodybuilding och Fitness som avgörs i Västerås. Han tävlar för Team Wellnez i Simrishamn i klassen Men’s Physique.

Timmy gjorde sin första tävling i Lund i höstas och trots endast två månaders förberedelser slutade han trea av 20 deltagare. Deltagarna i Men’s Physique delas in i längdklasser och Timmy tävlar i klassen där man är under 1,78 lång.

Timmy Buhre under tävlingsdebuten som slutade med en bronsmedalj.
Foto privat.

Timmy tränar fyra fem gånger per vecka och det kan bli både löpning, gruppass och styrketräning. Dessutom klämmer han in ett eller annat löppass utomhus. Sedan tävlingen i höstas har Timmy gått upp tolv kilo. En del muskelmassa såklart men några av de nya kilona försvinner när han deffar och successivt tömmer kroppen på vätska inför tävlingen.

Blir osocial under deff-perioden

– Det sliter oerhört mycket på kroppen under perioden när man ska deffa, man mår riktigt dåligt. Är ständigt hungrig. Inget är roligt. Det handlar mycket om vilja om man ska orka träna då. Två dagar innan tävlingen äter jag nästan ingenting och sista dagen före dricker jag ingenting heller.

Har du något mål med ditt deltagande i SM?

– Nej, inte direkt. Visst, det hade varit kul att bli bland de sex bästa. Vi får se.

Tränar du annat också?

– Jag spelar fotboll i Kiviks AIF och den sista tiden har jag cyklat mountainbike, tränat thaiboxning och kört mycket löpning. I våras gjorde jag milen på 38,50. Gym har aldrig varit riktigt min grej egentligen men jag gillar att testa utmaningar. I vår blir det en halvmara, Toughest och några trail-lopp.

Du som tränar så mycket och i så många olika sporter, unnar du dig något extra ibland?

– Ja, självklart man måste ju leva också. Men två månader innan tävling är det nolltolerans.

”Martin tyckte jag såg hyfsat fibrig ut”

Tränare Martin Andersson hjälper Timmy med träningsupplägg och kostsammansättning.

Tränare Martin Andersson och Timmy Buhre.
Foto Jake Ski

– Martin tyckte jag såg ”hyfsat fibrig” ut och föreslog att jag skulle testa en tävling. Jag tyckte det lät kul. Tar det mest som en klackspark. Det gäller att känna sig lugn när man ska posera inför domarna. I den första tävlingen tog jag det bara som en kul grej och det bidrog säkert till att det gick så himla bra.

Kommer du att kunna behålla det lugnet till SM-tävlingen?

– Det blir nog svårare. I SM blir det hårdare motstånd.

Starkast i armar och axlar

I klasserna Classic Bodybuilding och Bodybuilding gäller det att så proportionellt som möjligt exponera så mycket muskler som möjligt inför domarna. Här är det hela kroppen som bedöms. I Men’s Physique, där Timmy alltså tävlar, bedöms endast överkroppen och att deltagarna är symmetriskt tränade – att de inte har för stora muskler.

– Benen får sitt genom att jag spelar fotboll, cyklar och löptränar så här på Wellnez tränar jag mest överkroppen.

Vilka muskelgrupper är du starkast i?

– Armarna och axlarna. Jag har lätt för att bygga.

Svaghet är kanske fel ord när det gäller just styrketräning men vilka muskelgrupper behöver du träna upp?

– Brösten och ryggen ska vi bygga upp mer, avslutar Timmy.