Björnen starkast i derbyt

0
2319
HK Björnen besegrade Tomelilla IF med 28-25.

Inför välfyllda bänkrader i Tomelilla sporthall rivstartade Tomelilla IF fredagskvällens hemmaderby i division 4 mot HK Björnen. Efter drygt sju minuter var ställningen 5-1. Björnen fick dock snabbt ordning på försvarsspelet och kunde vända den jämna och prestigeladdade kampen. Derbyts äldste spelare, Björnens 50-årige målvakt Bengt Mattsson, visade genom sitt storspel i andra halvlek att ”gammal är äldst”.

– Dom sköt ganska högt så jag försökte stå upp och inte sjunka ner mot golvet. Jag lyckades styra bort många bollar med armarna, säger Bengt Mattsson.

Björnens målvakt Bengt Mattsson växte till en bamsebjörn i andra halvlek.

Tomelillas målvakt Robin Westerberg gjorde en mycket bra första halvtimme och bidrog starkt till att hemmalaget var i ledningen större delen av halvleken.

– Upp med skotten, löd uppmaningen från Björnens bänk för att hitta receptet på Westerbergs många parader längs golvet.

Ett aggressivt försvarsspel från bortalaget gjorde att Tomelillas Anton Rosenberg, Ted Lundgren och vintertillskottet Linus Ekberg hade allt svårare att hitta skottlägen. Efter 23 minuter hade Björnen kämpat sig ifatt till 8-8. Den jämna första halvleken slutade 12-11 i Tomelillas favör.

Tomelillas Linus Ekberg laddar för skott.

”Inte fult, bara hårt”

I andra halvlek hårdnade spelet till och båda lagen drog på sig utvisningar. Samtidigt började Mattsson i bortamålet få grepp på hemmalagets skott. Efter halva andra var ställningen ovisst 19 lika. Lagen turades om att ha ledningen några gånger, men när Björnens Henrik Andersson satte 24-27 då tre minuter återstod fanns inte tillräckligt med tid kvar för Tomelilla att hämta in tre måls bortaledning. De betydligt äldre Björnenspelarna höll rutinerat undan de avslutande minuterna och kunde till slut vinna med tre måls marginal.

Varför vann ni?

– Vi hade tålamod och värderade våra lägen bra. Stark match eftersom vi saknade tre av våra nior. De här matcherna mot Tomelilla betyder mycket och vi var lite överladdade så det blev en del utvisningar. Men vi spelade inte fult, bara hårt, säger Björnens tränare Stefan Larsson.

Stundtals tufft spel mellan Björnen i gult och Tomelilla i blått och vitt.

Detta var säsongens tredje seger för Björnen som nu har häng på IK Sund på sjunde plats i tabellen. Tomelilla ligger kvar mitt i tabellen på femte plats.

Matchfakta

Tomelilla IF-HK Björnen 25-28 (12-11)
Målskyttar Tomelilla: Linus Ekberg 7, Anton Rosenberg 6, Ted Lundgren 5, Pierre Hedfors 4, Robin Håkansson 1, Robin Clausen 1, Elias Frisk 1.
Målskyttar Björnen: Henrik Andersson 11, Per-Arvid Danielsson 5, John Carlsson 3, Mickael Eriksson 3, Anton Olsson 3, André Bondesson 2, Oliver Johansson 1.
Utvisningar Tomelilla: 5 x 2 minuter.
Utvisningar Björnen: 6 x 2 minuter.
Publik: Ca 150.