Forceringen räckte inte för Cimrishamn

0
2395
IBK Lunds målvakt hade en bra eftermiddag i Jonebergshallen och bidrog starkt till bortasegern. Foto Henrik Malmqvist

Omstarten av innebandyns division 3 blev ett misslyckande för topplaget FC Cimrishamn. Gästande IBK Lunds effektivitet i första perioden avgjorde. Slutresultatet blev 9-11 efter periodsiffrorna 3-7, 0-0 och 6-4.

Inledningsvis tog FCC initiativet men efter drygt tre minuter visade Lund hur snabbt det kan gå vid omställningar. Halvminuten senare kom nästa omställning från bortalaget som denna gång resulterade i 0-1. Hemmakvittering efter 6.43 genom Viktor Lykkegard och ny bortaledning när matchuret precis passerat åtta minuter. Minuten senare ökade Lund på till 1-3 genom en styrning i slottet mitt framför Henrik Dahlström i hemmakassen. Seriens poängkung Andreas Björborn replikerade minuten senare fram till 2-3. Lagen tampades om ytorna på planen och Lund visade tidigt att de var riktigt spelsugna efter jul- och nyårsuppehållet. 12.53 ökade Lund på till 2-4 efter att påpassligt utnyttjat ett frislag i samband med en FCC-utvisning. 2-5 kom 13.17 in i första perioden efter ett skott där Dahlström i hemmamålet var skymd. Hemmalaget tog nu time out men den gav ingen positiv effekt. 14.22 tryckte Lund istället in 2-6 efter nytt snabbt avslut på frislag. Lagen gjorde ytterligare var sitt mål, Tobias Johansson för FCC, innan den händelserika perioden var över. En period där Lunds effektiva skytte överglänste hemmalagets försvarsspel och där bortalagets målvakt Jakob Petersson överglänste Henrik Dahlström i hemmamålet. Fler spelare med snabbare fötter och stor löpvilja hos Lund stressade FCC till flera långbollar och bolltapp. Vilda västern-perioden slutade med hela tio mål, bortaledning 3-7.

I andra perioden ersattes pang pang-skyttet av hafsigt spel, ofta i banans mittregion, vilket resulterade i ett par utvisningar och en bränd straff för Lund i periodens slutskede. Fokus låg på tätt försvarsspel som alltså gjorde att ställningen även efter period två var 3-7.

Tredje akten inleddes med att Lund utnyttjade det numerära överläge man skaffade sig i samband med straffen i andra perioden. 3-8, och rejäl uppförsbacke för hemmalaget. För en liten stund tappade matchen intensitet. Fem minuter in i slutperioden tändes ändå hoppet för FCC då Andreas Björborn tryckte in en sargretur intill Peterssons vänstra stolpe. Det blev starten på en mäktigt upphämtning. 5-8 (Dennis Hedqvist) efter 8.46, 6-8 (Albin Hammargren) efter 9.13 och 7-8 (Simon Hedqvist) efter 10.36.

Andreas Björnborn har just petat in FCC:s fjärde mål vilket blev starten på en sanslös upphämtning.
Foto Henrik Malmqvist

Skulle FCC komma ifatt? Ja, men först utökade Lund till 7-9 efter 12.42, ett resultat som stod sig ända fram till den 19:e minuten då Tobias Johansson först reducerade till 8-9 och Andreas Björborn kvitterade. Oerhört starkt att komma ifatt. Båda lagen gick nu för segern och när endast nio sekunder återstod drabbades FCC olyckligt en utvisning på Tobias Johansson. Sekunden senare tryckte Lund in frislaget fram till 9-10 och när hemmalaget sedan chansade med att ta ut målvakten lyfte Lunds Martin Holgersson in slutresultatet 9-11 i tomt hemmamål.

Två mål, tre assist och två utvisningsminuter noterades Tobias Johansson för.
Foto Henrik Malmqvist

Tung start på matchen, och på vårsäsongen. FCC dock i fortsatt serietopp men jagande IBS Svedala har två matcher mindre spelade och passerar FCC vid vinst i någon av hängmatcherna.

Målen:
FC Cimrishamn: Andreas Björborn 3, Tobias Johansson 2, Viktor Lykkegard 1, Albin Hammargren 1, Simon Hedqvist 1 och Dennis Hedqvist 1.
IBK Lund: Olle Holm 3, Martin Holgersson 2, Benjamin John 2, Daniel Arvidsson 2, Joakim Jönsson 1 och Erik Nilsson 1.

Utvisningar: FC Cimrishamn 7 x 2 minuter, IBK Lund 3 x 2 minuter.
Publik: ca 100.

I division 4-matchen, också den mot IBK Lund, gick det bättre för FCC – i en svängig och underhållande match delade lagen på poängen. 6-6 slutade drabbningen.