Borrby hyllade ”Nacka” och fotbollen på julafton

0
2833
Vänskapsmatchen mellan Borrby IF:s oldboys och Bajen Fans Österlen slutade med 3-1-seger för Borrby IF.

För sjunde gången samlades Borrbybor, hammarbyare och fotbollsfantaster på Borrby IP på julafton för att hylla fotbollsikonen Lennart ”Nacka” Skoglund som denna julafton skulle ha fyllt 88 år om han hade levt.

Innan det traditionella talet vid statyn bjöds det på glögg och filmvisning från den uppvisningsmatch som Nacka lirade på Borrby IP en sommardag 1960 och som är huvudanledningen till att det finns en staty över ”Nacka” Skoglund även här i Skåne (på Södermalm i Stockholm finns landets andra staty över ”Nacka”). ”Nacka” spelade med det Brasilianska storlaget Fluminense och mot det bästa som Österlen på den tiden kunde ställa i fotbollsskor.

Torsten och Sven lirade mot ”Nacka”

Två av spelarna i Österlens lag, Torsten Karlsson och Sven Erlandsson som båda har Borrby IF som moderklubb, fanns på plats på Borrby IP på julafton för att hylla ”Nacka” Skoglund.

Torsten Karlsson och Sven Erlandsson berättade om hur det var att spela mot brassarna i Fluminense som var förstärkta med Lennart ”Nacka” Skoglund.

– Jag hade ett ribbskott, det var synd att det inte gick in, minns vänsterinnern Torsten Karlsson, vars svärfar en gång i tiden sålde mark till idrottsföreningen i Borrby. Det som sedan blev dagens idrottsplats. Matchen vanns av Fluminense med 11-0.

Strax före halvtid linkade ”Nacka” av plan. Han fejkade en skada och spelade inte mer i den matchen. Historien säger att han var bokad till en folkpark i Småland där han skulle showa och klacka enkronor i bröstfickan.

– Jag hade ett par närkamper med ”Nacka” och tryckte till honom. Det var därför han gick av och inte kunde spela andra halvlek, skojar backen Sven Erlandsson.

Unika autografer visades upp

I klubbhuset hälsade Borrby IF:s ordförande Björn Månsson gästerna välkomna och skickade sedan runt ett autografblock med de Brasilianska proffsens autografer. Däri fanns såklart också ”Nackas” autograf, och även hans brorsas. Karl-Evert ”Ya” Skoglund spelade samma sommar en ungdomslandskamp mot Finland, just på Borrby IP.

I ett autografblock tillhörande en Borrbybo finns Nackas autograf från tiden då han tillhörde Sampdoria.
Även Karl-Evert ”Ya” Skoglunds autograf finns i autografblocket. ”Nackas” bror gjorde nio U21-landskamper (sex mål), tre B-landskamper och en A-landskamp.

”Det här är årets match, toppen på karriären”

Som en hyllning till fotbollen och samarbetet mellan Borrby IF och Bajen Fans Österlen spelades det även i år en vänskapsmatch i Borrbys sporthall mellan Hammarbysupportrar med anknytning till sydöstra Skåne och Borrby IF:s oldboys. Kanske den enda fotbollsmatch som spelas i Sverige på julafton?
– Jag har dömt över 1000 matcher i både ungdomscuper och seniorfotboll. Numera dömer jag bara en match per år, och det är denna. Det här är årets match, toppen på karriären, säger domaren Ingemar Jönsson, som fick uppskattande applåder då spelare och domare presenterades innan matchen.
Domaren Ingemar Jönsson hade full koll på händelserna i den vänskapliga matchen mellan Borrby IF:s oldboys och Bajen Fans Österlen.

Borrby vann traditionsenligt

Borrby IF oldboys vände ett 0-1-underläge till en stabil 3-1-seger. Vid samtliga möten lagen emellan på julafton har Borrbylaget vunnit.
– Bajarna visade i år med det tidiga 1-0-målet vilken kapacitet de har. Men med respekt för julaftoneventets starka traditioner med vinst för Borrby drog de grönvita ner på tempot och lät Borrby komma ifatt och förbi, skämtar Joachim Orrenius, en av initiativtagarna till julaftonsfirandet i Borrby.
Publiken bjöds på flera tekniska dribblingar och kroppsfinter som säkert ”Nacka” Skoglund hade gillat.
Frispark Bajenfansen. Borrbyspelaren sträcker ut handen och ber om ursäkt.
Full fart i Borrby sporthall på julafton.