I Svenska Fotbollsförbundets ambition att utveckla svensk fotboll tas ibland kontroversiella beslut. Efter en motion från division 2-laget Onsala BK har förbundet nyligen beslutat att införa fria byten ända upp i herrarnas division 2 och 3, samt i division 1 för damerna.
Österlen FF:s tränare Mladen Blagojevic höjer nu rösten och tänker överklaga förbundsbeslutet till Riksidrottsnämnden (RI). Och du som följer fotbollen på Österlen vet att Blagojevics röst hörs. Med sig i protestkören har han nu ett flertal division 2-tränare.

Förutom själva beslutet med fria byten, och de oklara konsekvenserna därav, kritiserar Österlentränaren hur förbundet undersökt och informerat de berörda klubbarna om det nya förslaget om fria byten.
– Beslutet som togs i fredags bygger ej på fakta eller undersökningar. Inga klubbar, ledare, tränare, spelare eller domare är tillfrågade vad de tycker. D.v.s. människor som jobbar med detta till vardags. Inga undersökningar är gjorda för att visa statistiskt att detta kan bli bra. Detta är den enda ändringen, ingen som tänkt om vi ska minska antalet spelare kallade till match, som det är nu kan man avsluta matchen med sju spelare som ej startade den. D.v.s. ingen konsekvensanalys är gjord överhuvudtaget, skriver Blagojevic på Facebook.
Vilka blir då de konsekvenser vi kan få se av den nya regeln om fria byten?
- Otränade spelare med andra spetsegenskaper kan användas helt fritt. Ett gäng tekniker kan turas om på en position. Låt oss säga att sex spelare får spela var sin kvart. Eller så byts tvåmeter långa nickspecialister in vid hörnor. Och frisparksspecialister vid bra frisparkslägen och långkastarna vid inkast o.s.v.
- I en 18-mannatrupp skulle det kunna betyda sju byten. Per match. Per lag.
- Juniorspelare kan oftare få speltid. Å andra sidan kanske man inte är redo för seniorfotboll om tränaren endast ger spelaren speltid en kort stund i slutet av en redan avgjord match? Det kanske inte heller är så utvecklande för spelaren, varken mentalt eller spelmässigt.
- Domare och sekretariat kommer att få en helt annan utmaning att hålla ordning på spelarna vid alla byten.
- Om spelet först ska blåsas av innan spelarna promenerat av planen och bytena genomförts kan det märkbart påverka den effektiva speltiden i en match där tio tolv byten görs.
Blagojevic ringer just nu runt till landets samtliga 84 division 2-tränare för att hör vad dom tycker om beslutet och för att få med dem i protestkören.
– Hittills har alla jag ringt (29 st) bifallit vår överklagan som jag skickar in i nästa vecka till RIN i hopp om förändring, säger Blagojevic.
Vad tycker du själv om att tillåta fria byten i seniorfotbollen ända upp till division 2 för herrar och division 1 för damer?