Åldersdispenser – på gott och ont

0
3554
Arkivbild. Tomelilla IF:s 04-lag vann även Jaif-cupen 2017 efter finalseger över IFK Simrishamn.

”Han har ju skägg, är han verkligen 13 år?”, ”Hon måste vara minst 15 år”, ”Han ser ju ut som en vuxen man jämfört med vår 11-åring”.

Några citat i samband med fotbollsmatcher för barn och ungdomar. Den här texten handlar om åldersdispenser inom barn- och ungdomsidrotten. Det som många ledare, föräldrar och spelare pratar om vid sidan om planen. Det som ibland känns orättvist. Det som ökar skaderisken.

Att klubbar har möjligheten att söka åldersdispens för att ställa upp med överåriga spelare är i grunden en bra tanke som det såklart även finns fördelar med.

 • Bra om mindre klubbar, som inte har så många aktiva i varje åldersgrupp, överhuvudtaget ska kunna få ihop ett lag och kunna spela en serie.
 • Bra om man utgår från att de överåriga spelarna i första hand tas ut för att fylla ut truppen, inte för att toppa laget och därmed ta platsen för någon med den ”rätta” åldern – och särskilt inte om det redan finns fyra fem spelare i rätt ålder på avbytarbänken.
 • Bra om man inte systematiskt utnyttjar möjligheten med överåriga spelare i syfte att vinna.

”Dispenserna ska ges med restriktivitet”

Överåriga spelare används i många sporter, inte enbart inom fotboll. Skånes Fotbollsförbund, som är den instans där skånska fotbollsföreningar söker dispens för överåriga spelare, har bl.a. följande bestämmelser:

 • Dispenser ska avse spelare som är högst ett (1) år äldre.
 • Dispenserna ska ges med restriktivitet.
 • Dispenser ska i första hand beviljas på sociala grunder med utgångspunkt från individen.
 • För 5-mannafotboll beviljas max en överårig spelare, varav endast en får delta per match.
 • För 7-mannafotboll beviljas max två överåriga spelare, varav endast en får delta per match.
 • För 11-mannafotboll beviljas max fyra överåriga spelare, varav endast två får delta per match.
 • Ansökan om åldersdispens ska alltid undertecknas av föreningens ordförande.
 • Skånes Fotbollsförbund rekommenderar generellt att föreningen flyttar upp yngre spelare istället för att flytta ner äldre spelare, alternativt slår ihop lag inom föreningen till anmälan i en högre tävlingskategori. 

Ojämlika villkor och ökade skaderisker

Förutom att det blir ojämlika villkor ute på planen ökar såklart också skaderisken när de fysiska skillnaderna märkbart skiljer sig åt. En tolvåring född sent på året väger lätt i närkamper med väl utvecklade 14-åringar som i vissa fall både har längd, muskler och hårväxt som vuxna.

Skulle det inte vara mer rättvist om en 13-årscup i fotboll spelas just med 13-åringar, och kompletteras med 12-åringar om det skulle behövas?

Är det inte dags att vi hoppar över det här med åldersdispenser, åtminstone när det gäller cuper, och istället fyller på med underåriga spelare?

Tomelilla IF vann Jaif-Cupen utan överåriga spelare

Jaif-Cupen är en återkommande, populär och välorganiserad fotbollscup (7-manna med maximalt fem avbytare) för barn och ungdomar mellan 10 och 14 år. Janstorps IF är arrangör och cupen spelas inomhus i Nils Holgerssonhallen i Skurup.

I söndags var det 13-åriga pojkars tur att mäta sina fotbollskunskaper på den nya fina konstgräsmattan. Sex lag från sydöstra Skåne var anmälda i Jaif-cupens P13-klass. Alla mötte alla och de två bästa lagen möttes sedan i en final (match om tredje pris spelades inte).

Fem överåriga spelare, födda 2003, deltog i 13-årsklassen. Inte särskilt många och det finns många andra exempel där åldersdispenser utnyttjas betydligt mer. Tio underåriga spelare, födda 2005, fanns också med i lagens spelarförteckningar (för dessa behövs ingen dispens). Tomelilla IF och IFK Simrishamn var två lag som istället för att plocka in överåriga 14-åringar fyllde ut sina trupper med 12-åriga underåriga spelare, Tomelilla med en underårig spelare och Simrishamn med tre.

Både Tomelilla och Simrishamn tog sig, utan åldersdispenser, hela vägen till finalen där de blåvit-randiga Tomelillakillarna hade mest ork och motivation kvar efter en hel dags fotbollsspel. Grattis Tomelilla IF till vinsten i Jaif-cupen 2017 för P13!

Vad tycker du, vilka erfarenheter har du av överåriga spelare inom barn- och ungdomsidrott?

Dela gärna så att vi får igång en diskussion kring detta med åldersdispenser.