Lukas Björklund hemma i Ystad – tränar med Österlen FF

0
4724
Lukas Björklund tränar tillfälligt med Österlen FF.

16-årige Milanproffset Lukas Björklund är hemma i sitt älskade Ystad igen. Men bara tillfälligt. Pandemin hindrar honom just nu från att resa tillbaka till Milano och det, sedan i somras, nya livet som ungdomsproffs i den italienska storklubben. Tills vidare håller han igång fotbollsträningen med det nyblivna division 1-laget Österlen FF. Österlensport fick en pratstund med Lukas innan tisdagens träning på Skillinge IP.

”Österlen är väldigt duktiga”

Hur är det att vara hemma?
– Det är skönt att träffa familj, släkt och kompisar men samtidigt saknar jag fotbollen. Det var kul de första tre veckorna men nu börjar jag tröttna. Kompisarna går i skolan så det blir mycket egentid. Jag tränar en del på gym för att bli starkare, säger Lukas och sneglar nyfiket ut över den upplysta konstgräsplanen där Österlen FF:s spelare börjar samlas kring bollarna.

Hur länge blir du kvar i Ystad?
– Det kan bli till efter nyår. Det är oklart just nu. Detta är andra träningen med Österlen, dom är väldigt duktiga så det är jättebra att jag kan träna här. Hade Ystads IF legat i ettan hade jag tränat med dom. Jag älskar den klubben.

Lukas Björklund. Bildcollage Ystads IF FF.

Björklund, som är fostrad i Ystads IF, har kritat på ett treårigt avtal med Milan. Målet är a-lag men innan dess gäller det att slå sig in i Primavera-laget som är det sista steget innan a-laget. Trots att Österlen håller hög seniornivå tycker inte Lukas att det skiljer sig så mycket fysiskt jämfört med nivån på den italienska U18-serien där han spelar.
– Det är mycket fysiskt spel i Italien med tacklingar och tröjdragningar. Jag börjar komma in i det nu så det är inga problem.

Milan-svenskarna hjälper varandra

I pojkrummet hemma i Ystad har Lukas Ronaldo- och Neymar-tröjor. I rummet i Italien finns istället landslagskompisen Wilgot Marshage som han delar rum med.
– Vi bor på ett slags spelarhotell. Vi har ett rum i en korridor.

Det italienska språket, hur går det?
– Jag har lärt mig lite men inte så att jag kan prata. ”Translate” i mobilen hjälper mig en del. Första veckan var väldigt jobbig när jag inte förstod något. Då fixade klubben en biljett hem så att jag kunde träffa familj och kompisar. Nu kan jag fler ord och har kommit in bättre i gruppen. När jag träffade Zlatan sa han att det kommer att ta lite tid, det gäller att ha tålamod.

Lukas och Wilgot hänger ihop, gör det mesta tillsammans och hjälper varandra i den italienska vardagen. De har även stöd av en annan svensk ungdomsspelare – 17-årige Emil Roback – som Milan köpte från Hammarby tidigare i år och som redan slagit sig in i Milans A-trupp.
– Det pushar mig ännu mer. Kan han så kan väl jag också, berättar Lukas till Expressen/Kvällsposten.

”Mamma har lärt mig att våga ta för mig”

Något särskilt du saknar hemifrån när du är i Milano?
– Den svenska miljön. Och det svenska språket. Ibland när man är ute på stan i Milano förstår man inte så mycket och hänger inte med på samma sätt som hemma.

Omvänt då, vad saknar du från Italien när du är hemma i Ystad?
– Känslan av möjligheterna att komma vidare i min utveckling. Jag vill spela fotboll och visa upp mig men det går ju inte nu när vi inte tränar och spelar matcher.

Du har ju haft din mamma som tränare i Ystads IF under många år, vad är det bästa hon har lärt dig som människa respektive som fotbollsspelare?
– Ödmjukhet, att man inte tror att man är någon bara för man spelar i en stor klubb. Man ska fortsätta vara sig själv, och att fortsätta kämpa. Som fotbollsspelare har hon lärt mig karaktär och att våga ta för mig. Visa på planen att jag vill vinna. Det har inte alltid varit lätt att ha sin mamma som tränare, säger Lukas som har höga krav på både sig själv och sina lagkamrater.

Lukas under tisdagens träning med Österlen FF.

Tränar sex dagar i veckan

När säsongen är igång tränar Lukas fotboll sex dagar i veckan, plus matcher. Ungefär så här ser dagarna ut:
Frukost vid 10-tiden
Lunch vid 13-tiden
Buss till träningen
Träning 15.30-18.00
Buss hem från träningen
Hemma vid 19-tiden
Middag 19.30
På tisdagar och torsdagar är det tidigare uppstigning som gäller då det står lektioner i italienska språket på schemat.

AC Milan upptäckte dig under en utlandsturnering där ni mötte dem med Malmö FF. Nu är du själv en Milanspelare. Har du träffat spelarna du mötte i den turneringen?
– Ja, vissa av killarna bor där jag bor. Dom kom ihåg mig från den där matchen och tyckte nog att jag var duktig. Vi snackar lite med varandra, det är kul.

Det går bra för Lukas i Milan. Han har fått spela alla matcher, både tränings- och seriematcher i Milans U18-lag.
Hur går det i serien?
– Vi har bara hunnit spela två seriematcher, en oavgjord och en 0-1-förlust, men det kommer snart gå bättre, avslutar Lukas innan han ansluter till ÖFF:s träning.

Vi får hoppas att Lukas snart kan återvända till Milano och fortsätta sin satsning mot AC Milans a-lag. Lycka till Lukas!