Österlen FF del 1 – truppsnack med Stridsberg och Mårtensson

0
2773
Försäsongsträning på Skillinge IP.

Österlen FF har byggt en trupp inför säsongen som till stora delar består av lokalt förankrade spelare. Årets trupp är även kryddad med ett par spelare från Trelleborgs FF i form av Zoran Jovanovic och Furkan Motori. Österlensport träffade huvudtränare Jonas Stridsberg och assisterande tränare Jonas Mårtensson och pratade om truppen och den kommande säsongen i division 2. Denna artikel är den första i en reportageserie där Österlensport följer Österlen FF under säsongen 2020.

Det är i början av januari. Sex grader plus. Becksvart och regnigt. Inne i den lilla klubblokalen på Skillinge IP är det dock ljust och varmt. Spelarna droppar in, hälsar på ledarna och förbereder sig för årets andra träningspass.

73 % av truppen har anknytning till Österlen

Redan under hösten ringade Österlen FF in vilka typer av spelare som behövs till årets säsong. Personligheter och egenskaper och inte minst att det finns någon form av relation till någon annan i truppen har varit viktiga bitar när truppen satts samman. Och att spelarna har anknytning till Österlen. 14 av lagets 19 spelare har faktiskt någon form av Österlenanknytning. Många av dem är uppväxta på Österlen, eller har flyttat hit.

– Vi började jobba med truppen redan i augusti och den har varit klar länge. Vi sa att vi skulle ha 18 spelare varav två målvakter. Idag är vi 19 spelare och är jättenöjda med hur truppen ser ut, säger Jonas Mårtensson.

– Det är spelare som hör av sig till oss och vill spela. Vi har tackat nej till cirka tio spelare. Det ska vara väldigt säkra kort om vi ska satsa på spelare som inte är från bygden. Spelare som kan hjälpa till och lära de yngre spelarna och förstärka det som vi vill bygga upp, tillägger Jonas Stridsberg och nämner Zoran Jovanovic och Furkan Motori som två exempel på detta.

Jonas Stridsberg och Jonas Mårtensson har en bra känsla inför årets säsong.

Truppen är ju spikad men är det någon som ni tvingats tacka nej till som ni egentligen hade velat stoppa in i truppen?
– Ja, en eller två, men inga namn, säger Jonas Stridsberg hemlighetsfullt.

Men går inte det att lösa ändå, det rör sig ju endast om en eller kanske två spelare?
– Nej, det är inte aktuellt i dagsläget. Vi har byggt klart truppen och är noga med att hålla vår budget. Nu har vi byggt en bra trupp och då är det också viktigt att vi ger dessa killar förtroendet men också att vi kan klara av säsongen budgetmässigt. Det finns en del klubbar som bygger en trupp utan att det finns finansiering, säger Jonas Mårtensson.

Är inte truppen relativt liten sett till antalet spelare?
– Jo, men den var ännu mindre i fjol. Då hade vi 15 utespelare och en målvakt. Det kan bli problem att bygga en trupp som är för stor. Det handlar också om att ge spelarna speltid och använda hela truppen på rätt sätt, säger Jonas Mårtensson.

”Hela känslan är extremt bra”

Österlens försäsongen har dragit igång men egentligen startade försäsongen direkt efter fjolårets säsongsavslutning.

– Vi hade en fantastisk avslutning på träningssäsongen förra året då vi tränade ungefär en månad efter det att serien avslutats. Intensiteten, moralen och viljan under dessa träningar låg på en väldigt hög nivå. Och nu när vi har dragit igång finns det inte mycket ringrost att slipa bort. Vi märker att gruppen vill någonting, att något är på gång. Hela känslan är extremt bra, säger Stridsberg.

Tre träningspass per vecka är inplanerade och under årets första träningar blir det mycket spel med boll. Det där med att gå ner i ”gruvan” och köra tung styrketräning är inget som Österlen FF prioriterar. Däremot har varje spelare såklart ett individuellt ansvar för sin egen fysik.
– Vi har spelare som är motiverade och som själva tränar på gym. De har bra koll på sina egna kroppar. Om vi kör styrketräning är det fotbollsrelaterad styrketräning. Jag anser att många spelare är för mycket i gymmet jämfört med hur mycket de tränar på fotbollsplanen, säger Jonas Stridsberg.

Vilken typ av spelsystem som Österlen FF ska sjösätta får vi vänta med att se. Stridsberg är ändå klar över vissa kriterier som ska uppfyllas i spelmodellen.

– Vi ska försöka äga spelet genom att vara skickliga med bollinnehav och i övergången till attackspel, och när vi ska attackera och inte attackera. Det är det vi håller på att utbilda spelarna i just nu. När vi har bollen ska det leda till någonting som gör att vi slår ut motståndaren. Vi ska inte spela runt bollen i onödan. Syftet med bollinnehavet är att komma till anfall och avslut, säger Jonas Stridsberg.

Avslutningsvis, hur ser dagens träningspass ut?
– Vi kommer värma upp och sen spela. Jag kommer trycka på att vara tidigt i utgångspositionerna oavsett var på plan vi har bollen. Att tidigt kunna vända spelet och bli i överläge på banan är viktigt så att motståndarna måste jobba hårdare när vi anfaller. Vi ska inte vänta in spelare när vi har bollen, avslutar Jonas Stridsberg.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here