Hammenhögs IF del 1 – tränarduo siktar mot toppen

0
3214
Tränarduon Anders Palmér och Tony Ard.

Österlens bästa damlag i fotboll, Hammenhögs IF, tränas denna säsong av Tony Ard och Anders Palmér. Två erfarna tränare som hoppas på en topplacering i division 1 även 2020. Österlensport haffade tränarduon i Färsingahallen i Sjöbo under Blentarpscupen där vi kröp in i ett rum källaren och lät dem berätta hur toppen i ettan ska nås.

Denna artikel är den första i en rad artiklar där Österlensport följer Hammenhögs damer under säsongen 2020.

Ard och Palmér bryr sig inte så mycket om resultatet i Blentarpscupen. Däremot är de glada över att det inte blev några skador under cupen, vilket ju dessvärre var fallet i slutet av förra fotbollssäsongen och som då delvis slog undan möjligheterna att kunna avancera till Elitettan.

Årets trupp, vad har ni att säga om den?
– Vi har tappat många bra spelare från förra året, några med allvarliga skador. Men vi har också fått in en hel del bra tjejer. Sen har vi lyckats behålla många så vi är en trupp på närmare 25, varav tre målvakter. Åtta av dessa 25 är nyförvärv. Dessutom kommer troligtvis två spelare strax tillbaka efter att ha blivit mammor, det blir en bonus, säger Anders Palmér som under tre säsonger med Hammenhög inkasserat lika många tredjeplatser.

Hammenhögs Matilda Persson #9 under årets Blentarpscupen.

Delat ledarskap ska lyfta Hammenhög

– I år försöker få ut max av truppen genom att vi delar på tränaransvaret. Tony och jag har olika kvaliteter och vi har ingen prestige i vem som gör vad. Det kommer bli ett lyft tror vi, fortsätter Anders Palmér och lämnar över till Tony Ard.

– Vi tycker att detta är en bra mix och ärligt tror jag en topp treplacering är möjlig. Men varje säsong har sin egen story. Anders och jag tänker på samma sätt och när en spelare får en möjlighet gäller det för spelaren att ta den möjligheten, och när du tar möjligheten har du fler chanser att utvecklas. Vi vill utveckla spelarna samtidigt som vi vill marknadsföra Hammenhög som förening och promota fotollen på Österlen. Hammenhög är en liten by i en liten bygd och jag vill att vi blir en samlingsklubb för unga talangfulla spelare, säger Tony Ard.

Några unga talanger har redan fått chansen att träna med Hammenhögs IF. Det är en bra skola med två erfarna tränare och en stor grupp som innehåller många bra spelare.
– Hammenhög måste vara ett bra alternativ för tjejer som vill spela division 1-fotboll. Några av dem kanske till och med vill satsa på att gå hela vägen upp till Damallsvenskan, säger Anders.

Förra sommaren arrangerade Hammenhögs IF en lyckad sommarcamp. Runt 40 unga spelare deltog. Det blev ett bra tillfälle för nya spelare att få upp intresset och komma in i sporten. Ard och Palmér hoppas att campen kan arrangeras även kommande sommar.

Bekväma med bollen

Förr var det en hel del långbollar som gällde för Hammenhögs damer. Nu tränar laget mycket bollinnehav där spelarna ska vilja, och våga, hålla i bollen. Två gånger per vecka tränar tjejerna fotboll vilket är mindre än många av seriekonkurrenterna. Både Tony och Anders önskar att antalet träningspass ökar framöver. Några av de yngre får dock ytterligare träningstillfällen tack vare fotbollsakademierna.

– De tjejer som även tränar i skolan kommer bli bra spelare. Vi vill absolut öka antalet träningstillfällena men en del av de äldre spelarna är det tyvärr svårt att få med då. Vi fokuserar på att göra träningspassen väldigt effektiva och välplanerade och är ofta på idrottsplatsen 90 minuter innan träningen börjar, säger Anders Palmér.

Vilken typ av fotboll kommer publiken att få se på Hammondavallen denna säsong?
– Det finns två mål på en fotbollsplan, ett i varje ände. Vi vill inte att spelarna skickar iväg bollen 30 meter mot det andra målet. Vi vill att spelarna ska vara bekväma och självsäkra med bollen. Då kan man utvecklas som spelare, säger Tony Ard.

– Hammenhög har alltid varit bra bakåt. Förra säsongen gjorde vi 60 mål och släppte in 26 tror jag så vi är på rätt väg även när det gäller offensiven, flikar Andes Palmér in.

”Det ska vara lite lattjo också”

Blentarpscupen i futsal den gångna helgen blev en besvikelse för tjejerna från Hammenhög. Två 0-1-förluster och en oavgjord match räckte inte för avancemang från gruppspelet. Julia Mellberg gjorde Hammenhögs enda mål i Blentarpscupen.

Hammenhögs Julia Mellberg i svart under Blentarpscupen i Sjöbo.

Hur är känslan inför säsongen?
– Det känns bra. Vi har fått in många bra spelare och på fredag ska vi spela padel för att lära känna varandra ännu mer, säger Julia Mellberg.

På föreningens hemsida står Julia Mellberg uppsatt som mittfältare men har även spelat på andra positioner.
Vilken är din roll i laget?
– Jag kan spela lite överallt men framförallt anfallare. Jag började som ytterback och har gått framåt i positionerna via kanten men nu är det mest anfallsspel som gäller. Jag försöker också sprida energi på och vid sidan av planen. Det ska vara lite lattjo också, säger Jula Mellberg.

Redan den 1 februari ställs Hammenhögs tjejer mot Kristianstads DFF:s allsvenska lag i en träningsmatch i Kristianstad.
– Samma kväll spelar vi Nils Holgerssoncupen. En liten krock men vi vill gärna spela matchen mot Kristianstad. Det blir en rejäl utmaning och värdemätare, och en rolig match för tjejerna att spela, avslutar Anders Palmér.