Tomelilla IF tillbaka i trean efter friplats

0
3077
Tomelilla IF åkte ur division 3 och gör efter endast tre veckor rekordtidig comeback i trean. I kavaj dessutom. Tomelilla IF:s lagkapten Joakim Persson pekar ut riktningen.

Nye Tomelilla-tränaren Magnus Högström fick en trist start när Tomelilla IF för ett par veckor sedan misslyckades med att kvala sig kvar i trean. Idag är det betydligt muntrare miner i Tomelilla efter det att föreningen erbjudits en friplats tillbaka till division 3. Sejouren i division 4 blev alltså rekordkort.

– Tomten kom tidigt i år. Vi har blivit erbjudna en plats i division 3 kommande säsong och denna tackade vi givetvis ja till. Division 3 på IP 2019, tack för den, skriver Tomelilla på sin Facebook.

Österlensport kontaktade Skånes Fotbollförbund för att höra om bakgrunden till det glädjande beskedet.

– Det finns en vakansordning i Sverige om vem som ska få plats om något lag drar sig ur en serie. Jag vet inte vilket lag som drog sig ur, det kan ha varit ett norrlandslag. Nu var det i alla fall Skånes tur att få den vakansen och då låg Tomelilla överst i rankingen efter höstens kval. Så dom fick frågan och har tackat ja, säger Andreas Törnqvist, tävlingsadministratör på Skånes Fotbollförbund.

Vilka tar nu Tomelillas plats i division 4?

– Den tar Vanneberga IF. Och då blir det en vakans i femman och den platsen tar Torna Hällestads IF. Och vakansen i sexan tar Skånes Fagerhults IF. Sedan blir det rockader i seriekartorna som det är lite pilligt att få ihop. Det är geografin som är avgörande och den nya serieindelningen har vi presenterat för föreningarna nu i eftermiddag. Och i morgon på vårt representantskapsmöte tas definitivt beslut om det lagda förslaget. Föreningarna kan komma med motförslag som vi tillsammans med föreningarna får ta beslut om, avslutar Andreas Törnqvist.

Uppflyttningen påverkar inte Tomelillas träningsupplägg. Tre träningar per vecka fram till mitten av december är det som gäller. Den tidiga julklappen ger dock tränare Högström och hans mannar extra motivation under den kommande träningsperioden. Bra för fotbollen i sydöstra Skåne!