William Wistrand är topp tre bland Sveriges 13-åringar

0
3174

Han är nybliven Klubbmästare på Lilla Viks korthålsbana, 18-hålsbanan, i puttning samt juniomästare. 13-årige William Wistrand kryddade därefter mästarfyrlingen på Österlens GK med att kvalificera sig till riksfinalen i Teen Cup, en svensk golftävling rankad som världens största ungdomstävling. Österlensport träffade golftalangen under ett träningspass på Lilla Viks golfbana.

Redan som bebis följde William med sina föräldrar till golfbanan. 13 år och uppskattningsvis 40 000 golfslag senare är han fortfarande kvar i golfens värld. Just nu är han Sverigetrea i sin åldersklass (hcp 3,1), och presterar sitt livs bästa golfspel – hittills.

– Jag började väl spela när jag var fyra fem år. Man måste spela golf för att förstå hur kul det egentligen är och då fastnar man. Att slå ett par slag och få bollen exakt dit jag vill är otroligt tillfredsställande. Under sommaren är jag här på banan och tränar varje dag, oftast själv. Jag brukar träna alla typer av slag vid varje tillfälle – puttning, slag på ranchen, chippning och så kanske puttning igen, säger William Wistrand.

William Wistrand, Österlens GK.

Vilken är din bästa runda hittills när allt, eller i alla fall nästan allt, fungerade?

– Det var faktiskt inte för så länge sedan. Jag spelade i Trelleborg och gick två under par. Jag slog jättebra slag och allting gick i.

Sjua i Teen Cup

Via klubbkval, gruppkval och regionkval har William under året spelat sig fram till riksfinalen i Teen Cup som den gångna helgen avgjordes i Tranås på Tranås GK. Sveriges 18 bästa 13-åringar deltog. Efter första dagens runda låg William på tionde plats och när slutrundan var avklarad hade han spelat upp sig till en mycket fin sjunde plats.

William Wistrand slår ut på det tredje hålet under den gångna helgens riksfinal i Teen Cup som avgjordes i Tranås.

Vill kvala till British Open

Vilket är ditt långsiktiga mål?

– Jag vill kvala till British Open när jag är 15 år, svar William blixtsnabbt.

Jaha, finns det British Open för 15-åringar?

– Nej, jag menar riktiga British Open. Även amatörer kan kvala in till tävlingen men det kanske inte är så vanligt att 15-åringar gör det.

Okey, 15 år och British Open. Här fattar jag att denna 13-åring redan har riktigt stora mål med sitt golfspel. Och efter att ha följt Williams träningspass inser jag att målet är på riktigt och dessutom fullt rimligt. Är man så målmedveten och har den vinnarmentaliteten i kombination med ett lugnt, metodiskt och fokuserat sätt att spela och bete sig på kan det bära precis hur långt som helst. Särskilt när man är en så talangfull golfspelare och dessutom har allra bästa stöttning från föräldrar och golfklubb.

– Pappa, Filip och Gunnar här från golfklubben tränar mig – men mest pappa, han hjälper mig med svingen. Jag tränar in en ny sving nu så att jag får bättre stabilitet och därmed bättre precision. Det är en långsiktig förändring så att jag kan spela ännu bättre framöver. Till nästa sommar ska den nya svingen sitta och ge resultat.

William laddar på med järnklubban på driving ranchen på Lilla Viks golfbana.

Vilken är din styrka som golfspelare?

– Jag vill så mycket, jag ger aldrig upp och är bra på att pumpa igång mig själv när jag spelar. Jag skulle säga att jag är ganska stark mentalt.

Under hösten spelar William tävlingen Slaget om Skåne på Österlens GK:s Djupadal och ytterligare två eller tre tävlingar.

– Sedan under vintern tränar jag inomhus i en studio. Då blir det mest teknikträning, avslutar William Wistrand, som kompletterar sin golfträning med att svinga innebandyklubban i innebandylaget FC Cimrishamn.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here