Idrottstalanger fick mediaträning via Nätverket Österlen

0
1788
Kornelia Jönsson och Calle Strandberg under mediaträning.

En del av Nätverket Österlens satsning på Österlens talangfulla ungdomar är Team Nätverket där teamets medlemmar träffas och får utbildning, teambuildar samt utbyter erfarenheter med varandra. Under tisdagskvällen var det träff på O´Learys i Ystad.

Temat för kvällens träff var mediaträning i syfte att bygga upp den mediala kompetensen och stärka självförtroendet i dessa offentliga sammanhang som elitidrottare förr eller senare hamnar i.

Påhittade scenarier i offentlig miljö

Ungdomarna läste in sig på ett antal påhittade scenarier och turades sedan om att agera journalist respektive idrottare och intervjuade varandra inför Nätverket Österlens styrelse och restaurangens aningen förvånade middagsgäster.

Nikola Boron till höger agerar journalist och intervjuar Olivia Hansson.

Några av intervjuscenarierna såg ut så här:

 1. Eftersom du är en storstjärna följer media hela ditt liv. Du har nyss brutit förhållandet med din tjej/kille och nu jagar media dig för en kommentar. Du vill helst inte prata om detta, hur gör du för att istället lägga över fokus till helgens tävlingar?
 2. Du har haft problem med skador under säsongen men ska nu äntligen göra comeback efter lång frånvaro. Formen känns toppen men pressen är stor. Förväntningarna är skyhöga på dig och du känner dig nervös. Vad säger du för att hålla nere förväntningarna i intervjun?
 3. Din klubbkompis allergimedicin har gett positivt utslag i en dopingkontroll. Du vet att din kompis inte medvetet gjort något fel, men media jagar även dig för en intervju om detta. Hur hanterar du frågorna från media?
 4. Du har bestämt dig för att träna med din personliga tränare istället för med landslaget. Detta är ganska ovanligt och vågat. Många tycker att det är modigt av dig att följa det som känns rätt. Hur svarar du på medias frågor kring detta?
Emma Elgemark ger svar på tal när Olivia Hansson agerar journalist.

Goda råd och tips inför mötet med journalisten

Innan kvällen fortsatte med teambuilding och bowling gav Nätverket Österlens informationsansvarige Lars Fredell flera goda råd och tips till ungdomarna att ta med sig när de i framtiden ställs inför frågvisa sportjournalister.

Några av råden:

 • Se intervjun som en möjlighet (ej risk) att komma med i media.
 • Var tillgänglig och positiv.
 • Svara uppriktigt utan att bli för personlig.
 • Förutsatt att intervjun inte sänds direkt är det okey att begära en omtagning av intervjun om du inte känner dig nöjd eller om något blivit fel.
 • Fråga journalisten innan intervjun vad den ska handla om så att du mentalt kan förbereda dig.
 • Är intervjun inför en text kan du be att få läsa texten innan publicering.
 • Var gärna proaktiv genom att publicera egna texter med citat och bilder via dina egna kanaler.

Sju idrottstalanger från Österlen ingår i Team Nätverket

För att komma med i Team Nätverket ska man vara mellan 13 och 18 år och med god framgång bedriva sin individuella sport i syfte att nå elitnivå. Förutsatt att elitsatsningen fortgår och avtalsvillkoren efterlevs, stöttar Nätverket Österlen ungdomarna ekonomiskt till och med det år de fyller 20 år. Därefter övergår de till att vara mentorer för de yngre talangerna.

I Nätverket Österlens pågående talangsatsning ingår just nu sju ungdomar. Fem av dem deltog i träffen på O`Learys i Ystad. Joel Eriksson och Bimo Soenarso kunde inte vara med denna gång.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here