Full fart i Tomelillas SM-deltävling i crosscart

0
2068

I helgen avgjordes årets andra deltävling i SM i crosscart på Svampabanan utanför Tomelilla. Österlensport var på plats och kollade in de trimmade kartarna som låter som ett gäng bålgetingar.

Crosscart tillhör inte den mest kända motorsporten i Sverige. Hittills är det mest motorklubbar i mellansverige som satsat på crosscart. Dags att ändra på det. Deltagarnas ålder varierar kraftigt. De allra yngsta (under 6 år) kör en uppvisningsklass för att lära sig. I ändra änden finns en veteranklass för de som fyllt 40 år.

Robin Tietjens, Haninge MK, och Timmy Enlund, Västerås MS, på väg in i Svampabanan långa högerkurva.

Crosscart – en introduktion

Erland Andersson heter mannen som kom på idén med crosscart. 1986 kördes några testlopp och 1998 fick sporten SM-status. Crosscarten ser ut som en stor go-cart med burbåge av stål och kaross av plåt/glasfiber och den låter som en bålgeting. I den största motorklassen är hastigheten ibland hisnande 150 km/tim. Karten saknar backspeglar så här är det verkligen är full fart framåt som gäller. I SM tävlas det i klasserna; 85 cc (9-13 år), 125 cc (12-16 år), 250 cc (15 år och äldre), 650 cc (16 år och äldre), Extreme (750 cc) samt en veteranklass för förare som har fyllt 40 år. Dessutom finns uppvisningsklassen Mini för de yngsta (6-11 år). Motorerna är trimmade motorcykelmotorer. Trimning är inte tillåten i Mini och 85 cc.

Crosscart på Svampabanan i Tomelilla.

Så här går tävlingarna till

Tävlingarna körs oftast på rallycross- eller folkracebanor. Först avgörs tre kvalheat där förarna startar två och två i tre led. Alla startar en gång från vardera led. De nio bästa i respektive klass kvalificerar sig till final.

Patrik Mogensen från Tomelilla MK tog sig till C-final och blev därmed bäste hemmaförare i helgens tävlingar. I uppvisningsklassen Mini rattade 6-årige Milo Larsson från Tomelilla MK sin kart på ett imponerande sätt. Resultaten från helgens crosscart-tävlingar på Svampabanan hittar du om du trycker här.

Milo Larsson från Tomelilla MK.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here