Tomelillatösen Ann-Helén Grahm leder Hammarby i Damallsvenskan

0
4142
Ann-Helén Grahm pekar ut riktningen inför årets damallsvenska. Nytt allsvenskt kontrakt är en både ödmjuk och rimlig målsättning. Foto Peter Jonsson

I mitten av april är det hemmapremiär för Hammarbys fotbollsdamer på ombyggda Hammarby IP. Ombygge har det även varit i Söderbönornas tränarstab under vintern. Ny huvudtränare är Tomelillatösen Ann-Helén Grahm som nyligen avslutade en projektanställning inom Skånes Fotbollförbund för att istället axla den allsvenska tränarrollen i Stockholm. Österlensport tog en snack med Ann-Helén Grahm när hon häromdagen var hemma i Tomelilla. 

Spelarkarriären startade i Tomelilla

Ann-Helén Grahm började lira boll som 8-åring i Tomelilla IF. Den 46-åriga skånskans spelarkarriär peakade med Stattena IF i division 1 innan tränarkarriären tog vid i samma klubb. Assisterande förbundskapten för det skotska damlandslaget i drygt tio år och därefter samma roll i det svenska damlandslaget under två år väger tungt på tränar-CV:t.

– Under hela mitt liv har jag känt ett kall och har en väldigt stor kärlek till fotbollen. Det är lagspelet med alla detaljer, gemenskapen och allt runt omkring. Fotboll är så mycket, säger Ann-Helén Grahm.

Ann-Helén Grahm till vänster under en av vinterns träningsmatcher.
Foto Peter Jonsson.

Du har levt ett resande fotbollsliv de senaste åren, hur är din relation till Tomelilla och Österlen idag?

– Jag kommer ofta tillbaka hit. Här har jag min mentor Lars Montan. Jag är också medlem i Tomelilla IF och sitter som suppleant i styrelsen. Har spelat för både Tomelilla IF och IFK Simrishamn.

Efter en stark höst slutade Bajen sjua 2017 och förre tränaren Olof Unogårds framgångsrika defensiv vill Ann-Helén Grahm jobba vidare med.

– Årets damallsvenska blir både snabbare och bättre så att bygga vidare på den stabila defensiven blir minst lika viktigt i år för att greja nytt kontrakt. Jag vill även utveckla omställningsspelet.

”Helhet och långsiktighet är viktigt”

Hur är du som tränare?

– Jag förbereder mig väl, analyserar både lag och individuella spelare. Jag är bra på att utveckla spelare för att de ska passa in i det spel jag vill spela. Helhet och långsiktighet är viktigt.

Ann-Helén Grahm till vänster under träningsmatch mot Örebro.
Foto Peter Jonsson

Hur är läget i truppen?

– Bra, det är en väldigt utvecklingsbar trupp som jobbar hårt tillsammans för att göra varandra bra, men vi behöver några tillskott. Fönstret stänger den 4 april och vi tittar på ett par namn.

Finns det finns någon spelare på Österlen som du är intresserad av?

– Nej, jag har inget namn inringat men det finns talangfulla spelare även i vårt område, avslutar Ann-Helén Grahm.