Simrishamn först i Sverige med touchtennis

0
3851
Simrishamn är först i landet med touchtennis.

Paret Carol och Ian Smith har tagit touchtennisen till Sverige. Carol är ursprungligen från Malta och Ian är skotte. Nu bor de på Österlen där de jobbar som tennisinstruktörer och för att etablera och utveckla touchtennisen.

Varje lördag mellan 11 och 13 är de på plats i Korsavadshallen i Simrishamn. Är du sugen att prova är det bara att dyka upp. Rack och bollar finns att låna.

”Simrishamn är först i Sverige”

– Min man Ian Smith har 30 år bakom sig inom den professionella tennisen. Simrishamn är först i Sverige med touchtennis. Det är öppet för alla och passar alla, säger Carol Smith.

Carol Smith tycker att touchtennis passar alla.

Andreas och Markus deltar i The Belgium Open 14 april

En som också gillar touchtennis är Andreas Ohlsson, tidigare elitspelare i bordtennis. Tillsammans med kompisen Markus Nilsson, tidigare elitspelare i fotboll, tränar de inför The Belgium Open, en turnering i touchtennis som avgörs i Belgien i mitten av april och där hela världseliten deltar. Ett 40-tal spelare är i dagsläget anmälda och du kan följa turneringens matcher via länken sist i artikeln.

– Detta är en masterstävling och det gäller att samla poäng och försöka ta sig till slutspelet som avgörs i England senare i år. Jag har ingen koll på hur bra de andra är men det är de bästa i världen som deltar så det ska bli kul att se hur vi står oss. Jag och Markus har inga poäng sedan tidigare och är helt oseedade. Har vi otur lottas någon av oss mot världsettan i den första omgången, säger Andreas Ohlsson.

Sporten är en blandning av tennis och bordtennis med många snabba avslut. Andreas och Markus tränar två tre gånger per vecka.

Andreas Ohlsson tränar inför, The Belgium Open, sitt livs första tochtennisturnering.

Vilka är dina styrkor inom touchtennis?

– När det gäller rörelsemönster och slag så har jag en liten fördel eftersom jag har spelat bordtennis. Jag är stor och lång och har bra räckvidd och hittar bra vinklar i t.ex. serven. Serven är mitt bästa vapen.

Vad behöver du träna extra på inför The Belgium Open?

– Det är förmodligen tempot. Jag behöver möta olika typer av spelare för att bli rappare i fötterna.

Någon som har tempot i kroppen och är rapp i fötterna är träningskompisen Markus Nilsson.

– Ja, han är duktig, sliter och kämpar och håller ett högt tempo vilket är hans styrka. Han har också en bra inställning.

Kort om touchtennis

  • Du spelar med ett rack som är kortare och lättare än ett tennisrack.
  • Bollen är en mjuk boll av skumgummi.
  • Planen är badmintonplanens innersta sid- och baslinjer.
  • I servegamen har du endast en serve, alltså ingen andraserve som i tennis.
  • Precis som i tennis räknar man 15, 30 och 40. Vid 40 lika avgör nästa boll vem som vinner gamer. Alltså inget ”advantage” som i tennis.
  • Vinner du fyra game vinner du setet och matchen avgörs i bäst av tre set.
  • Singelspel är vanligast men det går även att spela dubbel.
  • Och precis om i vanlig tennis spelas touchtennis på de flesta underlag – grus, gräs, hard court, asfalt och plastgolv som det i Korsavads idrottshall.

Här ser du ett klipp från Youtube med några fantastiska bollar >>

Läs mer om The Belgium Open >>

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here