Hammenhögs damer siktar på topp tre

0
3983
Halvtidsvila i matchen mot Eksjö. Tränare Izet Kaljic ger feedback.

Hammenhögs IF:s damlag är inne i slutskedet av försäsongen. 14 april premiärspelar sydöstra Skånes bästa fotbollstjejer mot Skurups AIF i division 1 södra Götaland hemma på Hammondavallen i Hammenhög. Vi tog pulsen på tränaren Izet Kaljic i samband med söndagens träningsmatch mot division 1-laget IF Eksjö, en match som slutade 0-0.

Tjänarkollegorna Anders Palmér och Izet Kaljic har målinriktningen klar.

Hur är läget i truppen?

– I och med att vi fick in många nya spelare denna vinter så håller vi fortfarande på att sätta gruppdynamiken. Vi hade ett lyckat träningsläger i Spanien för ett par veckor sedan som gav oss en rejäl skjuts i rätt riktning. Där hade vi bra kvalité på fotbollspassen och trevligt tillsammans vid sidan om planen. Så läget är bra även om det alltid finns saker att jobba med, säger Izet Kaljic.

Skadeläget i truppen?

– För tillfället har vi en spelare som kommer vara borta en längre tid, och en spelare som vi hoppas få tillbaka i träning snart. I övrigt ser det positivt ut med friska tjejer, och tjejer som är på väg att nå en fysik där man orkar spela nittio minuter.

Ni ser ut att vara en fysisk trupp i år med flera stora starka spelare och med ett stabilt försvar. Svåra att få hål på. I matchen mot Eksjö förde ni spelet i första halvlek och skapade en del farligheter bl.a. på hörnor men pricken över i:et, spetsen, saknades och målfabrikationen har varit skral i flera träningsmatcher. Hur ska ni få fart på målskyttet?

– Vi vet att vi är starka defensivt. Samt att vi under min tid i HIF länge prioriterat defensiven och då har offensiven blivit lidande såklart. Vi har försökt lägga mer energi på anfallsspelet denna vinter och även om vi haft svårt att göra mål i vissa matcher så har vi haft rätt tankar och beteende från spelarna i offensiven, där vi skapat en hel del chanser. Vi har många skickliga spelare i offensiven så med hårt jobb och lite tålamod så vet jag att det lossnar snart.

Azra Tokovic med bollen, en av de offensiva spelarna i Hammenhögs IF. Mållös mot Eksjö i den halvlek hon spelade men fyramålsskytt tidigare i vinter mot Södra Sandby.

Hur ofta tränar ni?

Två till tre gånger i veckan. Vi hoppas på tre gånger i veckan, varannan vecka, under vår och höst. Annars två pass i veckan.

Hur är fördelningen mellan löpträning, teknikträning, styrketräning och skadeförebyggande träning?

– Vi har bara haft fotbollspass och spelat väldigt mycket på våra träningar. Vi försöker komma i form genom att spela fotboll och bli tydligare i hur vi vill agera i försvar, omställning och anfall. Styrke-och-skadeförebyggande träning försöker vi alltid lägga in lite smått under varje träningspass.

Hur ser arbetsfördelningen ut mellan dig och din tränarkollega Anders Palmér?

– Anders har kunnat vara med oss väldigt mycket under försäsongen. Trots sitt huvuduppdrag i Ystad IF FF. Något jag och gruppen är tacksamma över. Han tittar lite extra på vissa delar av spelet medan jag ser mer på helheten. Vi kan ha träningar där han håller i en övning och jag i nästa. Vi är synkade och har bra samarbete. Anders är inte rädd för att ifrågasätta mitt tänk och upplägg, något jag uppskattar då det ger givande diskussioner och reflektioner.

Vilka spelare är nya in i truppen jämfört med förra säsongen?

– Annika Nilsson, Kerstin Svensson, Rebecca Dehlin och Emma Nilsson alla från Pandora. Sofie Persson och Josefin Nordh från Skurup. Sabina Losell Hansen från Gärsnäs. Matilda Persson från Janstorp. Chantelle Moniz från Köpingebro.

Vilka spelare har lämnat sedan förra säsongen?

– Emilia Örtendahl flyttade tillbaka till Kungsbacka. Synd då det var en riktig föreningsmänniska och en person med bra karaktär som är nyttig att ha i en trupp. Lina Lundgren kände att hon inte hade tid till att satsa och valde att gå till Pandora. I övrigt är där inga fler som lämnat.

Är truppen spikad eller kan vi vänta fler förändringar in eller ut?

Jag är nöjd med truppen vi har. Givetvis, kommer det en spelare med rätt karaktär och driv, och knackar på dörren så är hon välkommen.

Vilket typ av fotboll kommer publiken på Hammondavallen att få se er spela i år?

– Jag hoppas att vi i vårt anfallsspel kan bli lite mer variationsrika. Förra säsongen spelade vi väldigt rakt och enkelt. Jag hoppas att vi kan bli lite mer svårlästa detta år med bättre kortpassningsspel. I försvarsspel kommer alla se ett kompakt lag där alla spelare tar stort ansvar i defensiven. Ett försvar som det är otroligt svårt att göra mål på, precis som under 2017.

En av Hammenhögs hörnor mot Eksjö som så när resulterade i mål.

Lagets mål säsongen 2018?

– Utveckla vårt anfallsspel. Få gruppen att dra åt samma håll trots stor konkurrenssituation. Att i varje match känna att man gjort allt man kan för att individen och laget ska prestera på maxnivå. På och utanför plan, inför och under match, för både spelare och ledare. Lyckas vi med detta så tror jag vi kan nå väldigt bra resultat på plan.

Vilka lag hamnar topp tre i serien?

– Borgeby, Eskilsminne och Hammenhög. Borgeby tycker jag är en sund förening med många unga duktiga spelare i A-laget och utvecklingslaget. Dom spelar en fin fotboll med mycket kortpassningsspel, något jag uppskattar. Precis som Eskilsminne. Två lag med två bra tränare dessutom.

När vi sammanfattar säsongen i höst vem är det stora utropstecknet i truppen?

– Vi har ett antal spelare med en enorm potential. Som kan överraska många denna säsong. De spelare som under året kan hantera motgångar bäst och är beredda att jobba hårt för att utvecklas – dom kommer bli stora utropstecken. Sen har vi några av dom lite äldre som bara ser starkare och starkare ut, så känslan inför säsongen är positiv på många spelare, avslutar Izet Kaljic.