IFK Ystad till Handbollsligan

0
2412
Henrik Knudsen, säker straffskytt. Arkivbild.

Efter 26-26 i lördagens allsvenska bortamatch mot Varberg HKV är IFK Ystad redan nu klart för Handbollsligan trots att två omgångar återstår. Ystad har därmed två lag i högsta serien nästa säsong.

IFK Ystad behövde en poäng och det var exakt det man lyckades med. Men det satt hårt inne. Ett tag i första halvlek ledde Varberg med åtta bollar. I halvtid var ställningen 19-12 till Varberg. Halvtidsvilan gjorde gott.

Magiskt försvarsspel av Ystad i andra halvlek

Ystad kom ut till andra halvlek som ett nytt lag och det var framförallt försvarsspelet som växlade upp till den nivå som lär krävas i varje match i Handbollsligan. Linus Olssons andra halvlek mellan stolparna var magnifik. Sakta men säkert knaprade Ystad sig närmare och till slut även förbi i målprotokollet. När Henrik Knudsen sköt 26-25 på straff var avancemanget mycket nära. Varberg hann med en kvittering men sen var det slut. Matchen slutade 26-26 och de tillresta IFK-fansen jublade i kapp med de fans som följde dramat via storbild hemma i Surbrunnsparken i Ystad.

Två lag från Ystad i Handbollsligan – imponerande!

IFK Ystad och Ystads IF har under åren turats om att representera Ystad i den högsta serien. Någon säsong har båda lagen gjort det samtidigt. Säsongen 2018/2019 blir en till sådan säsong.

Räcker publikunderlaget? Finns det tillräckligt med sponsorer? Klarar sig IFK Ystad bättre denna gång jämfört med senast då laget endast vann två matcher och åkte ur med buller och bång? Vilken av klubbarna ska alla duktiga handbollstalanger från Österlen välja att spela i? Kommer IFK Ystad att kunna mäta sig med Ystads IF?

Frågorna är många inför nästa säsong. Svaren får vi så småningom men vi kan redan nu konstatera att två av lagen i nästa års handbollsliga får extremt kort resa till var sin bortamatch. Vi kan också fastställa att Ystad med sina två elitlag är Sveriges handbollshuvudstad.

Matchfakta

Varberg HKV–IFK Ystad 26–26 (19–12)
Målen IFK Ystad: Johan Nilsson 7, Henrik Knudsen 6, Christoffer Svensson 3, Christoffer Nilsson 3, Filip Långh 2, Jesper Gustavsson 2, Christopher Schnell 1, Axel Eriksson 1 och Herman Bosson 1.