Österlen FF – försäsongssnack

0
3938
Full fart på Österlen FF:s försäsongsträning.

I reportageserien om Österlen FF besökte Österlensport i lördags träningen på Skillinge IP. Vi pratade med tränaren Mladen Blagojevic om försäsongsträningen, spelartruppen och de kommande träningsmatcherna.

Försäsongsträning med Österlen

Omklädningsrummet doftar liniment och fotsvett. Rummet är även fyllt av förväntan. Ny säsong. Nya lagkamrater. Nya mål och möjligheter. Men huvudtränaren, Mladen Blagojevic, är samma som förra säsongen, och säsongen dessförinnan.

I klubbhuset har Carsten Nilsson dukat fram den gemensamma frukosten. Äggen är kokta. Kaffet likaså.

– De viktigaste pjäserna i föreningen är Carsten Nilsson och Erling Silverberg. Dom gör allt möjligt – bygger om båsen på idrottsplatsen, tvättar kläder, fixar mat, frukost och ser till att spelarna har det som de vill ha och lite till, säger Mladen Blagojevic.

– Det här är ett sätt att leva, gemenskapen blir som en familj, säger Carsten Nilsson, som varit fotbollsfamiljen trogen sedan början av 70-talet.

En gång i veckan grillar Carsten Nilsson hamburgare och korv till spelarna. Speciella korvar som grillas fyra gånger med lite lägre temperatur. Korvgrillningsproceduren brukar ta en hel timme.

Erling Silverberg och Mladen Blagojevic drar upp riktlinjerna för nästa moment i träningen.

”Det är mycket kontinuitet i år”

Den 7 april är det dags för seriepremiär i division 2 östra Götaland, borta mot Assyriska Turabdin IK.

Tio veckor kvar till premiären alltså, hur är läget i truppen?

– Det är bra. Det är mycket kontinuitet. Stod här för två vintrar sen och körde igång min första försäsong. Då tog vi in bärande spelare som Tibor Cica, Valon Gashi och Dejan Blagojevic – och dom är fortfarande kvar. Jonathan Karlsén och André Lidholm har varit med på min resa med Österlen. Dom är också med. Sen har vi tagit in lite yngre spelare som Adam Barchan, Joel Mårtensson, Fabian Karlsson o.s.v som gör sin andra säsong nu. Det andas lugn och ro, vi behöver inte börja om. Vi kan jobba vidare med det vi har, det känns tryggt. Det har tagit ett antal transferfönster och nu är det en bra mix mellan dem som varit med flera år och ett gäng nya spelare. Jag tror verkligen på det här, säger Blagojevic.

Hur lägger ni upp träningen, hur många pass per vecka?

– I grunden tre pass per vecka plus några extraträningar. Det handlar om att belasta spelarna rätt för att få ut maximalt. Killarna jobbar, några har barn och de sliter med sina privata liv på dagarna så det gäller att inte överbelasta och riskera skador. Tisdagar kör vi oftast ett rejält träningspass.

Löpning, teknik, styrka, skadeförebyggande träning – fördelningen?

– Jag är noga med uppvärmningar. Spelarna är trötta på de där häckarna vi använder vid uppvärmningarna. Du får gärna ta en bild på häckarna.

Bassam Ahmad och hans lagkamrater vet att uppvärmningen med häckarna och viktiga. Fullt fokus. Snart blir det spel med boll.

Dom vill spela boll och inte hålla på med häcklöpning.

– Ja, så är det. Men jag är jäkligt noga med att vi sköter det fysiska. Jag gillar att jobba mycket med spel och när vi ska in i spel måste vi vara rejält uppvärmda. Den gamla klassiska kvadraten kan man göra till en fantastiskt seriös träning.

Med de nya reglerna kring spelarbyten får ni ju byta fem gånger per match så konditionen kanske inte är det viktigaste?

– Haha, just det. Vi tränar faktiskt en del löpning också, oftast på lördagar, försäkrar Blagojevic.

Annorlunda träningsupplägg jämfört med förra året?

– Det är tydligare tryck på en dag i veckan, tisdagar, plus match i år. Sen startar vi på en klart högre nivå i år jämfört med i fjol – både spelmässigt, men också fysiskt. Det betyder att vi går rätt in och tränar spel, vårt spel. Nästa vecka möter vi Mjällby borta och vi hade kunnat spela seriepremiär nästa vecka bortsett från att vi inte är redo fysiskt för 90 minuter på gräs. Men uppbyggnaden i gruppen och hur vi ska spela är delvis redan gjord.

Mladens bror, Dejan Blagojevic, är tillbaka i full träning efter fjolårets säsong som delvis kantades av sjukdom.

Jobbar ni något med mental coachning?

– Vi har ingen mental coach anställd men jag jobbar en del aktivt med detta i och med min ledarstil. Det handlar om att få ut det mesta ur var och en. Få spelarna att våga ta för sig och inte sitta på bänken och be om ursäkt eller titta ner i marken på sina fina skor som några av spelarna gjorde när vi gick ner oss efter den fina inledningen förra året. Där har vi en väg att vandra. Det gäller att få upp bröstet även om vi har förlorat två matcher i rad. Detta är ett intressant ämne. Fysiskt, tekniskt och taktiskt ligger fotbollen väldigt långt framme men när det gäller den mentala biten är vi däremot långt efter vissa andra sporter.

Gärna spelare med lokal förankring

Ytterligare spelare in eller ut innan transferfönstret stänger?

– In. Det ska in en målvakt och två utespelare. Flexibla spelare som breddar truppen och som kan spela på olika positioner. Jag har lite på gång men det är svårt med den här geografin.

Blagojevic vänder sig österut, blickar ut över Östersjön och fortsätter.

–  Tittar vi dit hittar vi inga spelare och det är ju ungefär 180 grader av vad vi kan se. Och tittar vi åt Malmöhållet finns det inte så många ambitiösa, bortsett från Tomelilla som ju gick upp i trean.

Finns inte i sjön alltså, men hur hittar du spelare?

– Det är det som är det svåra, speciellt i år när vi hamnade i den här Jönköpingsserien. Ingen jävel från Malmö vill pendla hit till träningar nu när inte en enda match är i Malmö eller Lund. Närmaste bortamatchen är i Hässleholm.

Blagojevic tittar i backspegeln efter lite äldre duktiga spelare i trakten och nosar upp yngre talanger i sydöstra Skåne. Han ser gärna spelare från Österlen i truppen. Under lördagen fanns en provtränande målvakt och några 16-åringar, alla med lokala förankringar, med på träningen.

– Man får titta väldigt långt ner i åldrarna för att hitta de ambitiösa killarna, och sedan jobba med dom över tid. Jag har kontakt med tränare och är även ute själv och tittar. Lyssnar även på folk som hör av sig med tips. Idag har vi till exempel en kille från Blentarp med här på träningen Jag såg honom under Blentarpscupen.

Årets nyförvärv understryker det lokala fokuset. André Lidholm och Jakob Blixt har båda kopplingar till Österlen. Johannes Johansson är från Ystad.

– De spelare vi värvat i år har anknytning till Österlen, det vida området Österlen. Jag måste se det som att även Ystad är med på Österlen.

Oskar Blixt är hemma på Österlen igen efter sina studier i USA.

Spelare ut?

– Nej, inga fler.

Serien – division 2 östra Götaland

Seriepremiär mot Assyriska Turabdin IK som förra säsongen spelade i division 2 västra Götaland där de slutade på en nionde plats med 33 inspelade poäng.
Hur väl känner du till dem?
– Dom blir att räkna med. Är lite som Österlen – varit i trean ett par år, vann trean och kom stabilt i mitten i tvåan i fjol och fortsätter att satsa vidare. Jag tror dom tar nästa steg och är med i toppen.
Hemmapremiären för Österlen FF är satt till söndagen den 15 april då Råslätts SK kommer på besök till Skillinge IP.
Hur väl känner du till dem?
– Kommer också från trean. Hade problem för några år sen men har hämtat sig från det. Råslätt har väldigt bra ungdomar.
Vilka lag, förutom Assyriska Turabdin, får bära favoritskapet i serien?
– IFK Berga, Hässleholms IF och Dalstorps IF tror jag också kommer hålla till i toppen.
Hur går det för Österlen FF i år?
– Vi vinner. Det är det vi jobbar för.

Österlen FF:s träningsmatcher

Innan serien drar igång väntar tio träningsmatcher. Först matchar ÖFF mot division 1-laget Mjällby AIF i Hällevik nu på lördag den 3 februari. Ett Mjällby som i helgen spelade 1-1 mot Superettanlaget Helsingborgs IF. En rejäl värdemätare direkt alltså.
Hur kommer det sig att du direkt matchar laget mot ett så pass kvalificerat motstånd?
– Mötte dom även i fjol i en träningsmatch, som vi vann med 2-0, och jag känner tränaren sedan tidigare. Som jag sa, vi är tidigt framme även om vi inte kommer orka fysiskt mot dom i 90 minuter. Mjällby ligger längre fram i den fysiska delen men jag tycker att vi är långt fram grupp- och spelmässigt så det är inga problem för oss att möta bra motstånd direkt.
Första träningsmatchen på Skillinge IP är den 27 februari då anrika Östers IF kommer på besök. Men först är det alltså Listerlandet och Mjällby som gäller nu på lördag den 3 februari.
Här du ser Österlen FF:s alla inplanerade träningsmatcher som även uppdateras hittar här:
Februari
2018-02-03 12:00 Träningsmatcher Div. 1 Herrar Mjällby AIF – Österlen FF
2018-02-11 15:00 Träningsmatcher Div.1-2 Hässleholms IF – Österlen FF
2018-02-17 Träningsmatcher Div.1-2 Hittarps IK – Österlen FF
2018-02-27 18:00 Träningsmatcher Div.1-2 Österlen FF – Östers IF
Mars
2018-03-04 12:00 Träningsmatcher Div.1-2 Österlen FF – Hittarps IK
2018-03-10 14:00 Träningsmatcher Div.1-2 Österlen FF – Kristianstad FC
2018-03-17 12:00 Träningsmatcher Div.1-2 Österlen FF – Lunnarps BK
2018-03-24 13:30 Träningsmatcher Div.1-2 FC Rosengård 1917 – Österlen FF
2018-03-25 12:00 Träningsmatcher Div.1-2 Österlen FF – Liga 06 IF A-Lag
April
2018-04-02 13:00 Träningsmatcher Div.1-2 Österlen FF – Åkarps IF

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here