Landgrens storspel tände Ystad

0
2465

Vinst mot Lugi och förlust mot IFK Kristianstad. På torsdagskvällen var det dags för Ystads IF:s tredje raka Skånederby inom en veckas tid, denna gång mot tredjeplacerade HK Malmö hemma i Ystad Arena.

Malmö hade inför matchen mot Ystad sex raka segrar i serien. Ystad å sin sida hade endast en enda förlust i hemmaarenan. Efter en hård och jämn drabbning där lagen turades om att ha ledningen var det till slut Ystad som ytterligare kunde bättra på hemmastatistiken. Segersiffrorna skrevs till 29-26.

Inför matchen spekulerade många om vilket av lagen som skulle vinna målvaktsmatchen – Anders Persson i Ystads mål eller någon av Malmös duktiga burväktare Dan Beutler och Kristian Saeverås som båda toppar Handbollsligans statistik över räddade skott. Det blev ingen av dem. Persson fick inte grepp på Malmös niometersskyttar Lönn och Blickhammar och lurige kantspelaren Petersen, och i slutet av första halvlek då Fredrik Lindahl precis handledssnärtat in 10-11 till Malmö, bytte hemmalaget målvakt. Anders Persson ut, Måns Landgren in. Landgren fick en drömstart med en dubbelräddning som följdes upp av en räddad straff. Och så fortsatte det. Några räddningar var spektakulära när Landgren på fotbollsmålvaktsmanér slängde sig upp mot kryssen och styrde bort bollarna.

Måns Landgren.
Foto Ystads IF

Annars var det bortalaget som inledningsvis såg vassast ut. Ystad hade problem att komma igenom Malmös aggressiva och följsamma försvarsspel men tack vare kapten Alexander Borgstedts energi och starka skytte samt effektive kantspelaren Hampus Andersson hängde hemmalaget ändå med målmässigt. Andersson gjorde en briljant första halvlek och hade han inte bränt några lägen i slutet av matchen hade han mycket väl kunnat utses till hemmalagets bästa spelare. Det blev ändå nio mål för Andersson denna afton!

Ystads stjärnspelare Kim Andersson var tillbaka efter problem med ena hälen. Två raka Kim-mål (totalt tre) i matchminut 39 krympte Malmös ledning fram till 19-20. När sedan Anton Hallbäck strax därpå kontrade in 20 lika övertog Ystad initiativet. Vid hemmaledning 26-23 trodde nog de flesta i arenan att matchen var avgjord. Malmö gav sig dock inte och kunde gå ikapp fram till 26 lika. Den extremt svängiga matchen tog en till svängom i slutet när Ystad åter tog ledningen. Och hade tid funnits hade förmodligen Malmö svängt på matchen ytterligare en gång. Nu fanns inte den tiden. Ystad höll undan och vann till slut med 29-26.

Målskyttar
Ystads IF: Hampus Andersson 9 (5), Alexander Borgstedt 6, Anton Hallbäck 6, Kim Andersson 3, Emil Hansson 2, Carl Löfström 2, Johan Dahlin 1.
HK Malmö: Fredrik Petersen 6 (3), Adam Lönn 6, Anton Blickhammar 5, Fredrik Lindahl 4, Mattias Kvick 2, Jim Andersson 1, Binai Aziz 1, Simon Nyberg (1).
Utvisningar: Ystads IF 5 x 2 minuter, HK Malmö 7 x 2 minuter.
Domare: Johan och Martin Gomér
Publik: 1746

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here