Nacka hyllas för sjunde gången i Borrby

0
2524

Varje julafton klockan 12.00 träffas Söderbor, Hammarbyare och Nackavänner vid Nackastatyn på Södermalm i Stockholm för att hedra Lennart ”Nacka” Skoglund och för att önska varandra “god Nacka” (en Nackavariant av god jul – julafton var Nackas födelsedag) innan Kalle Anka på tv och övrigt julfirande tar vid.

Film från uppvisningsmatchen då Nacka lirade med Brasilianska Fluminense

Sedan 2010 har traditionen kopierats till landets andra Nackastaty, den utanför Borrby på Österlen, där Stefan Magnussons traditionella tal om en av svensk fotbolls största lirare hålls samtidigt som Magnusson själv håller talet vid statyn i Stockholm. Och precis som i Stockholm bjuds du även i Borrby på glögg och pepparkakor, och faktiskt också en kort film från den uppvisningsmatch som Nacka lirade på Borrby IP för över 50 år sedan och som är huvudanledningen till att det finns en staty över ”Nacka” Skoglund även i Skåne.


Ronnie Hellström är ambassadör för evenemanget

Julaftonsfirandet vid Nackas staty på Österlen arrangeras i år för sjunde gången i samarbete mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF och stöds av en viss Ronnie Hellström – evenemangets officiella ambassadör. 
– Skåningen och Malmö FF:s pojklagsspelare kom till Hammarby som tonåring. I Bajen utvecklades Ronnie till världsmålvakt och var under många år proffs i Bundesligalaget Kaiserslautern och given i det svenska landslaget. Dessutom bor Ronnie i Skåne och var på plats i Borrby 2010 då statyn invigdes, så det känns som en fullvärdig ambassadör för denna fina jultradition, säger initiativtagare Joachim Orrenius.
Statyn över Lennart Nacka Skoglund på Borrby ip invigdes 2010. Bajenlegendarerna Ronnie Hellström, Kenta Ohlsson och Ya Skoglund (Nackas bror) fanns på plats vid invigningen.


Den enda fotbollsmatch som spelas i Sverige på julafton?

Som en hyllning till fotbollen och det goda samarbetet mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF kommer det i år också att spelas en uppvisningsmatch i Borrbys sporthall mellan Hammarbysupportrar med anknytning till sydöstra Skåne och Borrby IF:s oldboys. Vill du se fotboll live på julafton är det alltså till Borrby du ska bege dig.


Program julafton 2017 i Borrby

10:30 – Uppvisningsmatch mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF:s oldboys i Borrbys sporthall.
11:30 – Glögg, pepparkakor och julmys i Borrby IF:s klubbhus. Filmvisning.
12:00 – Samling vid Nacka Skoglunds staty intill klubbhuset. Hyllningstal till herr Skoglund.

Bilder och övrig information finns i Bajen Fans Österlens grupp på Facebook som du hittar här.
Hitta till Borrby idrottsplats: karta.